Oaspeți din Slovenia și Serbia au poposit câteva zile la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie. O vizită prilejuită de proiectul Erasmus+ KA105 “Over-cycling-Restoring the Environment”. După ce primele escale au fost în Serbia (iunie 2022) și apoi în Slovenia (septembrie 2022), a fost de această dată rândul maramureșenilor să fie gazde primitoare pentru partenerii de proiect. Astfel, timp de cinci zile, elevii sloveni, sârbi și români au fost implicați în diverse activități.

Reciclare, meșteșuguri, comori

Un atelier creativ de reciclare a hârtiei – coordonat de către profesoarele Ina Moje și Mihaela Făt, cu ajutorul elevelor Emima Tătar, Maya Pop, Ioana Șișeștean, Melissa Șipoș și Daria Dascălul – a fost pe agendă. Participanții la proiect au fost provocați și să creeze sticle decorative, îndrumați de Mihai- Ioachim Rus de la Asociația Artizana MM și de prof. Ancuța Tirean.

Tinerii au vizitat, printre altele, Mănăstirea Bârsana și Barajul Firiza. La Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, tinerii și-au pus în valoare creativitatea. Exersând meșteșuguri străvechi ghidați de către un meșter popular. Vânătoarea de comori din aplicația Action Bound, disponibilă la Muzeul Satului, s-a dovedit a fi modalitatea ideală de a descoperi aspecte interesante legate de modul de viață tradițională din Maramureșul de altădată. Activitatea a fost facilitată de profesoarele Mihaela Smiedt și Anamaria Gabriela Pop.

Despre apă și plante

Un popas a fost făcut la Stația de Tratare a Apei din cadrul SC Vital SA. Specialiștii le-au explicat modalitatea în care apa din baraj este transformată în apă potabilă și apoi furnizată către diverse comunități din județ. O escală coordonată de prof. Marcela Vava. Un alt popas a fost făcut la serele Florisol din Baia Sprie. ”Aici fiecare participant și-a ales o plantă pentru care a confecționat un ghiveci personalizat din pet-uri reciclate. Florile vor înfrumuseța spațiul multifuncțional din jurul școlii, amintindu-ne astfel de această experiență comună”, explică prof. Iolanda Sztrelenczuk, coordonatorul proiectului.

“Over-Cycling – Restoring the Environment” este un proiect implementat în perioada aprilie 2021- aprilie 2023. Obiectivul principal este informarea tinerilor din cele trei țări cu privire la managementul responsabil al materiilor prime și al deșeurilor cu scopul de a reduce poluarea și pentru a promova folosirea responsabilă a resurselor. Pe termen lung un astfel de comportament responsabil va conduce la reducerea cauzelor care produc încălzirea globală.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie (România), Hemijsko-prehrambena tehnološka škola Belgrad (Serbia) și Srednja šola Slovenska Bistrica (Slovenia).

Sursă informații și foto: prof. Iolanda Sztrelenczuk

CITEȘTE ȘI:
Elevi și profesori de la Liceul Auto Baia Sprie învață să printeze viitorul 3D

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.