Asociația ”Fight for Animals”, înființată în 2021, și-a început misiunea pornind de la visul lui Paul Oșan de a salva animale aflate în situații limită. Sintetizând activitatea de până acum, în ”agenda” asociației figurează peste 1.500 de animale sterilizate și peste 200 adoptate. Fiecare patruped salvat și adoptat reprezintă o poveste frumoasă. La pol opus, cel mai mare regret, după cum mărturisește Paul, este că ”Fight for Animals” nu poate salva toate animalele care au nevoie de ajutor. În această misiune nobilă pe care și-a asumat-o admite că e nevoie de forță pentru a gestiona tristețea: ”Nu rezolvăm nimic dacă stăm și plângem în fața acestor cazuri grave. Noi ne gândim în felul următor: dacă noi nu acționăm prompt, nimeni nu o va face. Pe principiul acesta funcționăm”.
”Am început singur. Dar acum am o echipă alături”
Asociația ”Fight for Animals” a fost înființată în 2021 de către Paul Oșan. ”Având deja câțiva ani de muncă în domeniul de protecție a animalelor și având deja ceva experiență, am dorit să acționez în mod direct în gestionarea salvării animalelor. Nu a fost un început roz, promițător, dar încet-încet am construit o comunitate de susținători, iubitori de animale. Am început singur. Dar acum am o echipă alături”, spune președintele asociației.
Scopul ”Fight for Animals” a fost din start acela de a salva animale grav bolnave sau rănite, de a le oferi o nouă șansă la viață și de a conștientiza cât mai mulți oameni cu privire la importanța protecției animalelor. ”Lumea deja mă cunoștea ca salvator de animale, așa că nu a durat mult ca oamenii să apeleze la mine pentru cazuri grave, care necesitau acțiuni de urgență. Am început cu construcția primului adăpost, primele salvări, majoritatea la nivel local. Mai apoi am extins raza de acțiune cu primele campanii de sterilizări și cu primele târguri de adopție. Evenimente grație cărora am acumulat experiență”, sintetizează Paul.
Peste 1.500 de animale sterilizate și peste 200 adoptate
S-a acumulat experiență și au început să apară și reușitele. Azi, după circa trei ani, Paul trece în revistă câteva: ”Am creat o comunitate online frumoasă. Pe pagina de Facebook avem 6.000 de urmăritori și creștem. Avem la ora actuală 9 campanii de sterilizări gratuite la activ, peste 1.500 de animale sterilizate și peste 200 de animale adoptate atât local, cât și internațional. Este greu să păstrăm statistici exacte în ceea ce privește activitatea noastră, deoarece suntem într-un flux continuu și deja am pierdut numărul animalelor salvate”. Momentan, 60 de animale sunt în grija ”Fight for Animals”, atât în cele două mini adăposturi ale asociației, cât și în cazări temporare.
”Orice animal salvat, sterilizat sau adoptat este un succes”
Cel mai mare succes? ”Putem spune că orice animal salvat, sterilizat sau adoptat este un succes. Suntem mereu recunoscători pentru orice reușită, fie ea un târg de adopții în care toți câinii s-au adoptat sau o campanie de sterilizări în care am reușit să informăm oamenii despre importanța sterilizării și să salvăm, prin această acțiune, alte mii de suflete”, consideră președintele ”Fight for Animals”.
La pol opus, se conturează și cel mai intens motiv de tristețe: ”Cel mai mare regret ar fi faptul că nu îi putem salva pe toți. Cu acest regret se confruntă mereu toți salvatorii de animale. Din păcate nu este omenesc posibil să salvăm toate sufletele în suferință”.
Yumiko și-a găsit familia adoptivă în Germania
Cea mai frumoasă poveste? Paul mărturisește: ”Fiecare animal salvat și adoptat reprezintă o poveste frumoasă. Un exemplu care îmi vine în minte acum este Yumiko, cățelușa lovită cu furca și găsită paralizată pe un câmp. Deși povestea ei a început tragic, are un final fericit, fiind adoptată în Germania, de către o familie iubitoare. Chiar dacă Yumiko aleargă folosindu-se de rotițe, este la fel ca orice alt câine, fiind energică și fericită. Yumiko este dovada vie a faptului că o dizabilitate nu te împiedică să îți trăiești viața cu potențial maxim”.
”Continuăm să luptăm”
Și chiar dacă lupta pentru salvarea animalelor în situații limită este mai intensă și mai vizibilă de la an la an, uneori munca în acest domeniu seamănă cu o pedalare în gol. Paul explică: ”Uneori am rămas plăcut surprinși după discuțiile deschise și productive cu unii oameni, care, la prima vedere, păreau neînduplecați în ceea ce privește viziunea lor asupra animalelor. Din păcate, mai des simțim opusul, simțim că este în zadar tot ceea ce facem, când vedem că abandonul și cruzimea asupra animalelor sunt la ordinea zilei în România. Acest lucru ne descurajează, ne face să ne întrebăm dacă mai există speranță în umanitate, în empatie. Cu toate acestea, continuăm să luptăm, în speranța că tinerii de azi construiesc viitorul de mâine.
Oamenii au adesea preconcepția că noi suntem plătiți sau obligați să facem munca pe care o facem, când noi, de fapt, suntem doar niște voluntari care dedicăm cât se poate din timpul nostru. La urma urmei, suntem și noi oameni, care avem viață personală, probleme personale și sentimente. O altă preconcepție ar fi faptul că noi nu suferim în urma acestor cazuri grave pe care le semnalăm. Ceea ce este complet neadevărat. Normal că suntem afectați, dar nu arătăm lumii acest lucru. Și pe lângă timpul și sufletul investit, noi nu doar că nu avem de câștigat financiar din ceea ce facem. Ci, mai mult, adesea investim din ce avem în asociație”.
”Dorința de a le salva ne dă puterea să continuăm!”
Fiindcă a pomenit de sentimente, îndrăznesc să merg cu dialogul și spre resursele sufletești necesare pentru a supraviețui poveștilor triste ale patrupedelor abandonate: ”Tind să cred că avem resurse nelimitate în ceea ce privește motivația de a continua, de a salva animale în continuare. Nu rezolvăm nimic dacă stăm și plângem în fața acestor cazuri grave. Noi ne gândim în felul următor: dacă noi nu acționăm prompt, nimeni nu o va face. Pe principiul acesta funcționăm. Ne îmbărbătăm singuri și mergem mai departe. Bunăstarea lor este o prioritate pentru noi, mai presus de orice tristețe sau descurajare. Într-adevăr sunt cazuri care ne marchează, care ne afectează emoțional și lasă urme adânci. Așa cum am mai spus, suntem și noi oameni. Ba chiar suntem oameni sensibili, empatici. Ca să faci față în acest domeniu trebuie să fii puternic. Dorința de a le salva ne dă puterea să continuăm!”
Sara, cățelușa care are un loc special în inimile ”Fight for Animals”
Și, apropo de sufletul investit, Paul împărtășește cu noi încă o poveste: ”Toate animalele ne rămân aproape de suflet, chiar dacă au fost adoptate. Cu toate acestea, avem o cățelușă care are un loc special în inimile noastre. O cheamă Sara. Ea este specială deoarece, salvând-o pe ea, am cunoscut-o pe Sara, persoana de la care a moștenit acest nume. Sara a ajuns să fie o persoană foarte dragă mie și, mai mult de atât, este vicepreședintele asociației. Cățelușa Sara este adoptată în Cologne, Germania, și are parte de iubire necondiționată din partea familiei ei adoptive”.
”Nu doar partea financiară este o problemă!”
Planurile sunt multe, visele la fel. Banii, însă, nu sunt pe măsură. ”Dacă partea financiară nu ar fi o problemă, probabil că fluxul de animale salvate și tratate ar fi mai mare, iar noi nu am avea grija zilei de mâine, așa cum se întâmplă adesea. De multe ori salvăm cazuri la care am fost solicitați de multe persoane, iar după ce preluăm animalul în nevoie nu avem susținători. Și pentru ca asociația să supraviețuiască susținerea financiară este crucială. Costurile medicale sunt foarte mari (în medie, factura depășește sume de 10.000 pe câteva luni). La care se adaugă cheltuielile de hrană și de tot ce ține de bunăstarea animalelor. Dar să știți că nu doar partea financiară este o problemă! Ci și numărul mic de voluntari. Degeaba am avea echilibru financiar, dacă nu am avea destui voluntari care să se ocupe de toate animalele din grija noastră”, explică Paul.
”Am învățat ce înseamnă să pierzi încrederea în oameni”
Au fost multe întâmplări în acești trei ani. Din fiecare, cei de la ”Fight for Animals” au ales să învețe câte ceva. ”Am învățat ce înseamnă să pierzi încrederea în oameni, dar și ce înseamnă procesul de a o redobândi (unul lung și anevoios). Am învățat ce este iubirea necondiționată și ce este răbdarea. Ce sunt munca și dedicarea. Și, mai ales, ce înseamnă să lupți pentru ce îți dorești cu adevărat: pentru a pune capăt suferinței animalelor! Dacă ar fi să aleg cea mai importantă lecție pe care am învățat-o, atunci aceasta este ce înseamnă să iubești necondiționat și cum să fii fericit din lucrurile simple. Recomand oricui are posibilitatea să petreacă timp alături de animăluțe. Cu siguranță va învăța ceva bun de la ele!”, îndeamnă președintele ”Fight for Animals”.
3 ani de Fight for Animals
- 9 campanii de sterilizări gratuite în diferite localități din Maramureș, cu peste 1.500 de animale sterilizate;
- peste 250 de animale salvate, majoritatea cazuri grave, multe la un pas de moarte;
– peste 10 târguri de adopții; - peste 200 de adopții, atât locale, cât mai ales internaționale (inclusiv câini cu dizabilități);
- zeci de cazuri sociale susținute cu sfaturi și nu numai;
- sute de kilometri parcurși chiar și dincolo de granițele Maramureșului, pentru a salva animale neputincioase;
- campanii de informare și conștientizare derulate în școli cu privire la protecția animalelor, îngrijirea și sterilizarea lor;
Cine dorește să ajute ”Fight for Animals” poate să o facă printr-o donație de bani:
Beneficiar: ASOCIAȚIA FIGHT FOR ANIMALS
cont lei: RO50BTRLRONCRT0588987801
cont euro: RO97BTRLEURCRT0588987801
SWIFT BTRLRO22
PayPal: fightforanimalsbaiamare@gmail.com
Revolut și BT Pay: 0749 718 734
Dar, de asemenea, pot fi donate:
– hrană uscată adult/junior pentru câini
– hrană umedă pentru câini
– conserve
– deparazitări pentru câini de talie mică/medie/mare
– deparazitări pentru pisici
– hrană uscată adult/junior pentru pisici
– hrană umedă pentru pisici
– pături
– paduri
– boluri pentru hrană și apă
– litiere
– așternut pentru litieră
– jucării animale
– zgărzi, lese, hamuri pentru câini de talie mică/medie/mare
Ramona-Ioana Pop
Foto (c) Fight for Animals
CITEȘTE ȘI:
O carte poștală, o faptă bună