”A doua venire a lui Isus Cristos e o transformare a conștienței umane, o trecere de la timp la PREZENȚĂ, de la gândire la conștiență pură, nu venirea unui bărbat sau a unei femei.” Eckhart Tolle. A fi conștient, a fi prezent, termeni vehiculați în ultimul timp din ce în ce mai des. Ce înseamnă? Conștiența, pe scurt, reprezintă gradul de trezire interioară. Ieșirea de pe pilotul automat / inconștiența (așa cum am fost învățați / educați / dresați) ce ne ține în suferință veșnică. ”Trebuie să…”, ”așa se face…”, ”de ce eu, de ce mie?”, ”cineva e vinovat de ceea ce se întâmplă în viața mea” etc.
Societatea în care trăim e una rațională. Educația e preponderent rațională. Școala e axată pe a dobândi cunoștințe. Și mai puțină cunoaștere. Sigur că avem nevoie de cunoștințe, de informații și de rațiune. Gândirea e un instrument minunat atunci când servește inimii. Însă cunoașterea e diferită de cunoștințe. Cunoașterea presupune a înțelege la nivel profund viața. Și a aplica în viața ta ceea ce ai înțeles.
Adesea mi se spune: ”Sunt conștient/ă că nu e bine ce fac dar nu mă pot opri”. Nu. Nu poți fi conștient atunci când continui să faci lucruri care te rănesc. Sau nu pe termen lung. Cât timp trăiești pe pilot automat / inconștient, accepți lucruri de neacceptat. Odată ce devii conștient, pur și simplu nu mai poți sta în situații nepotrivite: joburi, relații romantice, relații de prietenie. Nu mai ai niciun fel de dorința de a te minimaliza, de a face compromisuri, de a te supune repetat la ceea ce îți face rău.
Nu mai ai, de asemenea, nevoia de demonstra, de a arăta că ai dreptate, că ești superior celorlalți, că ești valoros. Pe scurt, nu mai cauți să te validezi în exterior. Pentru că știi cine ești, îți cunoști atât calitățile, cât și defectele. Nu-ți mai dorești să te răzbuni și nu mai porți ranchiună nimănui. Altfel, spui că știi că în pahar e otravă: ”știu că nu e bine pentru mine”. Dar dacă știi că în pahar e otravă, îl mai bei zi de zi? Sperând ca, printr-o minune, otrava să nu își facă efectul?
Primul pas spre schimbare este să conștientizăm ceea ce nu ne (mai) place, ceea ce ne face rău. Pentru că nu putem schimba ceva de care nu suntem conștienți. E foarte ușor la nivel declarativ. În fapt e multă muncă. Întrebarea ce ne ajută să devenim conștienți: ”Ce am de învățat de aici?” A fi prezent înseamnă a fi acolo unde ești, cu mintea, corpul și sufletul. Sunt la muncă și ”capul” e acasă. Sau invers. Sufletul nici nu mai știu pe unde e… A învăța să fii prezent e un proces. Uneori mai simplu, alteori mai complicat. Dar odată ce exersezi, prezența devine din ce în ce mai mult stilul tău de viață. ”Cât sunt de implicat în ceea ce fac acum?” Indiferent dacă muncesc, mă relaxez sau orice altceva aș face.
Nu în ultimul rând, celor ce v-au rănit, nu le doriți să le fie rău, urați-le conștiență. Până la urmă, cu cât vor fi mai mulți oameni conștienți, cu atât ne va fi mai bine tuturor.
Sărbători cu liniște, prezență și conștiență!
Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ
CITEȘTE ȘI:
A fi bun cu ceilalți necesită a fi bun mai întâi cu tine