Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie devine hub de imprimare 3D, fiind una din cele 10 instituții de învățământ selectate pentru a cincea ediție a proiectului ”Meseriaşii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”. Un demers care vizează crearea unei baze solide de competențe și know-how teoretic și practic pentru tineri, în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii.

Un proiect pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale

3DUTECH promovează proiectul “Meseriaşii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”. La fiecare ediție, prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante și consumabile, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

„Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2023 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale, contribuind la transformarea tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului. Mai mult, în cadrul ediției din acest an vor fi continuate și concursurile naționale 3DUTECH de 3D design & printing dedicat liceenilor și profesorilor, care încurajează spiritul de competiție și crearea unei comunități extinse de practică în domeniul imprimării 3D, adăugând de data aceasta și o componentă de robotică.

Până în prezent sunt implicate 50 de licee

Ajuns la a cincea ediție, proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” se desfășoară în perioada ianuarie – iunie și se extinde cu încă 10 noi 3D printing hubs 3DUTECH în București, Moinești (Bacău), Adjud (Vrancea), Alexandria (Teleorman), Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți), Reghin (Mureș), Sfântu Gheorghe (Covasna), Cernavodă (Constanța) și Brănești (Ilfov) și Baia Sprie (Maramureș). Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie devine astfel hub de imprimare 3D, în coordonarea profesorilor Erika Laszlo și Iolanda Sztrelenczuk. Nu este primul astfel de hub din Maramureș, pe harta 3DUTECH figurând și Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” din Baia Mare.

Demersul vizează crearea unei baze solide de competențe și know-how teoretic și practic pentru tineri, care să asigure dezvoltarea învățământului în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii. Până în prezent sunt implicate 50 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și tehnologice din 34 de județe din România, cu sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect. Anul acesta, licee de la ediții anterioare vor primi și roboți, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Ocupația de „tehnician imprimare 3D”, aviz pentru introducerea în COR

Un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing realizat de ECDL Romania, cu sprijinul Ministerului Educației, a arătat faptul că, din rândul elevilor, 90.64% au fost interesați să afle mai multe informații despre imprimarea 3D, considerând util un astfel de curs, iar din rândul profesorilor 94.49% ar fi interesați să afle mai multe detalii despre imprimarea 3D și ar propune sau ar fi de acord cu introducerea unui astfel de opțional.

Între timp, la inițiativa 3DUTECH, Ministerul Educației a aprobat un opțional național pentru liceu, profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing, iar recent ocupația ”tehnician imprimare 3D” a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii pentru introducere în Clasificarea Ocupațiilor din România. Programul urmărește o actualizare a calificărilor, care să țină pasul cu realitățile din piața muncii profund influențată de transformările tehnologice.

În spatele inițiativei de susținere a tinerilor în dobândirea abilităților de printare 3D și robotică se află ECDL România și Dedeman, alături de Asociația Oamenilor de Afaceri din România, în acord cu Ministerul Educaţiei.

Sursă informații și foto: Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie, 3DUTECH

CITEȘTE ȘI:
Un proiect al Liceului Auto Baia Sprie, locul I în cadrul Premiilor Naționale de Service-Learning

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.