Baza Ulmu este un centru de permacultură. Formată în principal din ecodomuri, construite prin tehnica superadobe, doar cu materiale naturale (pământ, lemn, piatră, stuf etc), o pivniță acoperită cu pământ și o grădină cu produse 100% organice, Baza Ulmu atrage ca un magnet români și străini deopotrivă. Oaspeții Bazei Ulmu se pot caza în căsuțele naturale decupate parcă direct din povești, pot savura mâncăruri sănătoase și sunt invitați să se deconecteze pe timpul șederii (cel puțin) de la vacarmul urban și să se racordeze la ritmurile naturii. Gospodăria, fiind una didactică, asigură și accesul la lecții despre stilul de viață ecologic. Lucian Lupșe, unul din fondatorii Bazei Ulmu, este ghidul nostru prin centrul de permacultură din Maramureș.

Respect față de natură, grijă față de oameni și redistribuirea echitabilă a surplusului

David Holmgren, unul dintre ”părinții” permaculturii, a formulat 12 principii care stau la baza acestui stil de viață. Folosește și prețuiește resursele și serviciile regenerabile, nu produce reziduri, folosește și prețuiește diversitatea ar fi doar trei dintre ele. ”Permacultura, apelând la o definiție cât mai simplă, este o metodologie de design ecologic”, explică Lucian Lupșe. Și vine și cu detaliile: ”Respectarea mediului înconjurător și protejarea biodiversității merită introduse în spațiul și obiectele create de oameni atâta timp cât ceea ce facem este și practic, și eficient. Ca și ghidaj etic avem în vedere respectul față de natură, grija față de oameni și redistribuirea echitabilă a surplusului”.

Baza Ulmu din Ulmoasa, ideea fraților Lupșe

Frații Lucian și Andrei Lupșe au avut ideea acestui centru ecologic așezat la poalele vârfului Ulmu. Lucian spune despre sine că este pasionat de lut și de finisaje: ”Am un perete pe care experimentez tot felul de rețete ca să observ lucrabilitatea, culorile și texturile diferite ale tencuielilor din lut”. Andrei este designer de case naturale. ”Este foarte creativ și extrem de pasionat în ceea ce face. A studiat design-ul în facultate și el este cel care a conceput casele și anexele din centrul nostru ecologic. Îi ajută, de asemenea, și pe alți oameni care doresc să își facă astfel de case din materiale naturale”, menționează Lucian.

Negocierile cu părinții au durat doi ani

Când am întrebat ce a fost cel mai dificil în pornirea acestui proiect, nu ne așteptam la răspunsul venit cu sinceritate de la ghidul nostru prin Baza Ulmu: ”Să-i convingem pe părinți că e o idee bună ceea ce vrem să facem! Negocierile au durat aproape doi ani!” Azi, părinții lui Lucian și Andrei sunt alături de ei în acest proiect: ”E foarte important ca familia să fie unită în orice circumstanțe, iar părinții noștri ne susțin foarte mult atât fizic, cât și moral. Mama ne mai gătește și tata ne ajută la construcții, ne oferă tot felul de idei practice, întotdeauna e harnic și meșterește câte ceva astfel încât să putem lucra eficient”.

Primele lucrări au început în 2011

Odată negocierile finalizate, au început pașii concreți pentru realizarea centrului ecologic. ”Primele lucrări au început în 2011, în satul Ulmoasa. Iar după o discuție între noi și Tudor Petruțiu de la Asociația Română de Permacultură, am ajuns să îi dăm acestui centru și numele”, își amintește ghidul nostru. ”Primul lucru pe care l-am construit a fost toaleta uscată cu compost – asta recomandăm tuturor să construiască prima oară. După aceea ne-am concentrat în reabilitarea unei anexe ca să avem spațiu de depozitare a sculelor și loc de dormit”. Și chiar dacă de cele mai multe ori comunitățile mici nu sunt neapărat avide de nou, ideea fraților Lupșe a stârnit simpatie în rândul celor din Ulmoasa: ”Comunitatea ne-a primit cu multă căldură, am intrat direct în contact cu localnicii încă din prima zi. Au văzut că suntem harnici, că vrem să facem ceva frumos și nu ceva gălăgios. Așa că s-au bucurat că Ulmoasa devine un loc mai animat cu voluntari străini și români și că mai au cu cine povesti una-alta”.

Ecodomul acoperit de stuf sau căsuța din poveste?!

Și așa au răsărit rând pe rând ecodomurile, pivnița, grădina etc., dintr-un vis centrul ecologic din Maramureș devenind pas cu pas realitate. De departe ecodomurile sunt ”vedetele” Bazei Ulmu, părând decupate din povești. Parcă aștepți să iasă și să îți dea binețe personaje mai mult sau mai puțin fantastice. ”Ecodomurile sunt făcute din superadobe și au acoperiș din stuf. Superadobe este o tehnică specială și constă în umplerea sacilor de rafie cu lut ușor umed. Sacul se coase cu sârmă ca să fie închis și vine așezat astfel încât să respecte forma peretelui. Deasupra vin închegate în saci două fire de sârmă ghimpată pentru ramforsare și rezistență. Stuful a fost recoltat local și manual de la câțiva kilometri distanță”, vin explicațiile din partea interlocutorului nostru.

Grădina a apărut în 2013 și s-a tot extins…

O altă atracție a Bazei Ulmu este cu siguranță grădina, iar Lucian schițează o scurtă istorie a acestui capitol din povestea centrului de permacultură: ”A fost creată în 2013 și s-a tot extins în timp. În fiecare an extindem și zonele de livadă. Au fost ani în care grădinăream foarte mult și ani în care ne concentram mai degrabă să construim. Anul acesta avem o grădină mai mică deoarece ne dorim să terminăm ceea ce ne-am propus în domeniul construitului. Grădina mare este una fără sapă, formată din straturi înălțate cu șanțuri de colectare a apei. Apa de pe acoperișul ecodomurilor se filtrează în pământ și ajunge în grădină. În acest fel nu mai e nevoie să irigăm manual plantele”.

Acum se lucrează la casa cu acoperiș viu și beciul din piatră

Baza Ulmu este în continuă dezvoltare și în această perioadă. ”Anul acesta lucrăm la casa de pe deal, o casa din cordwood, bârne de lemn și acoperiș viu. Facem pereții interiori din puzderie de cânepă și var hidraulic. Am cumpărat în toamna anului trecut 2.2 tone de puzderie de la un producător local ca să o avem la locație. De asemenea, în paralel, facem un beci din piatră cu tavan din cărămidă în boltă”, povestește Lucian. În paralel, Lucian și Andrei îi ajută pe cei care le solicită sfaturi cu privire la construcțiile naturale: ”Oamenii ne contactează pentru sfaturi și educație în domeniul tencuielilor din lut sau cu sfaturi de design la case care încă sunt în stadiul de viziune. Oamenii au câteva idei, dar apelează la un designer ca să vadă ceva concret la care să se poată raporta”.

”Casele naturale respiră, pot fi călduroase iarna și răcoroase vara”

Proiectele nu se termină nici după ce casa de pe deal și beciul din piatră vor fi finalizate: ”La țară ai tot timpul de lucru și mereu apar idei noi. Așa că după ce se finalizează beciul, design-ul spațiului final fiind cu o cabană deasupra, trecem la următorul modul construit, care va fi conceput în această lună și implementat în 2021”. Care sunt avantajele unor astfel de construcții? ”Sunt foarte multe: amprenta de carbon este scăzută fiindcă folosim materiale locale, casele naturale respiră, pot fi călduroase iarna și răcoroase vara. De asemenea, sunt ușor de înțeles ca și mod de lucru de către oricine și se pretează să fie construite în regim propriu sau cu echipe specializate”, enumeră Lucian fără să stea deloc pe gânduri.

”Este important să se respecte tehnica și cantitatea de apă din lut”

Dacă vă tentează ideea unor astfel de construcții, ghidul nostru avertizează: ”În primul rând este nevoie de informație, educație și instructaj. Este important să se respecte tehnica și cantitatea de apă din lut. Dacă e prea uscat nu se întărește ca un monolit și rămâne sfărâmicios, iar dacă e prea umed se uscă deformat. Este de fapt mai ușor decât sună, dar, ca idee, merită ținut cont de aceste aspecte ca să se lucreze corect. Ecodomul a fost ridicat în trei luni în ritm lejer cu ajutorul voluntarilor. Dacă se lucra în echipă angajată, ar fi fost gata în două luni. Dar nu merită grăbit procesul deoarece rândurile trebuie să se zvinte, să se întărească puțin ca să aibă suport următorul rând de saci”.

Lecțiile predate la gospodăria didactică din Ulmoasa

Pe lângă ineditul și farmecul cu totul și cu totul aparte pe care Baza Ulmu le transmite prin toți porii, să nu uităm că este o gospodărie didactică. ”Atunci când organizăm evenimente, avem discuții constructive despre grădinărit și construcții naturale. Ne focusăm pe generalități ca să creăm o bază solidă la început, iar apoi discutăm cazuri practice. Fiecare participant are oportunitatea să își prezinte cazul propriu, iar echipa împreună cu participanții oferă idei și soluții pentru problemele cu care se confruntă. De obicei vin și alți specialiști în domeniu care vorbesc despre experiența proprie sau prezintă o anumită tehnică”, explică Lucian Lupșe.

Ideile promovate la Baza Ulmu surâd tuturor

Ideile promovate la Baza Ulmu nu sunt unele foarte frecvent întâlnite. Nu fac parte neapărat din registrul comun de discuții și preocupări pentru multă lume. Reacțiile, în schimb, admite interlocutorul nostru, sunt foarte pozitive: ”Ideile le surâd tuturor, indiferent de modul de gândire al fiecăruia. Este fain că se întâmplă așa”. Îl chestionăm care sunt curiozitățile cel mai des formulate de cei care trec pragul Bazei Ulmu: ”O întrebare frecventă este <<Puteți să îmi construiți și mie?>> Putem să vă dăm un sfat sau să vă ajutăm în limita timpului disponibil sau să vă recomandăm cărți. O altă întrebare des întâlnită este <<Care este cea mai bună rețetă pentru o tencuială din lut?>> Nu există o rețetă standard, se fac testele necesare pentru a stabili compoziția de la caz la caz. <<Vreau casa hobbit, vreau să o îngrop în pământ, mă puteți ajuta?>>, suntem des întrebați. Nu se recomandă să locuiți sub nivelul solului. Se poate construi deasupra și se poate adăuga pământ ca masă termică extra în jurul casei pentru un aspect modern și funcționalitate. Dacă trăiești sub nivelul solului sunt șanse să ai probleme cu umiditatea în timp”.

”Dacă suntem în 2020 trăim și noi în același an”

Să nu aveți cumva senzația că Baza Ulmu este potrivită doar pentru vizite scurte, pentru decor de făcut poze și loc de predat cursuri. Nicidecum. ”Momentan locuim acolo mai mult de șase luni pe an, asta până reușim să ne stabilim. Avem grădina, mai cumpărăm și din piața din oraș sau magazine, dar facem tot posibilul să susținem producătorii locali”, spune ghidul nostru. Chestionat ce din așa zisa societate modernă lipsește din Baza Ulmu, Lucian Lupșe răspunde: ”Încercăm să limităm pe cât posibil amprenta de carbon asociată cu multe activități, materiale, mâncare etc., dar dacă suntem în 2020 trăim și noi în același an. Este important să nu gândim în termeni absoluți, ci să facem pași mărunți și consecvenți dacă vrem schimbare pe termen lung”.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Facebook / Baza Ulmu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.