”Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la recipiente din plastic, la aparate electronice vechi, societatea noastră produce o cantitate uimitoare de gunoi în fiecare zi. Dar dacă ți-am spune că există un grup de indivizi creativi care transformă acest gunoi în comori?” De aici pornesc cei de la Asociația PlaYouth povestea Caravanei Reciclării Creative. Un proiect care,  ajuns la a doua ediție, vine și în Maramureș.

32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate

Proiectul Caravana Reciclării Creative este dedicat tuturor profesorilor din învățământul preuniversitar din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Ajută profesorii și elevii participanți ca, prin reciclarea creativă a deșeurilor, să crească gradul de conștientizare a efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, în școlile, familiile și comunitățile lor.

Câte 100 de profesori din fiecare județ vor participa la un maraton de ateliere de o zi în care vor învăța: ce înseamnă reciclare corectă, ce facem cu ceea ce am reciclat, cum construim zone de reciclare și recreere în școală, cum întreținem zonele de reciclare și recreere create. Vor putea participa 20 de unități de învățământ din fiecare județ, fiecare cu câte cinci profesori. În urma participării la maratonul de ateliere profesorii vor construi în școală cinci zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă.

32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate. Pentru fiecare județ se acordă:
• premiul I – o tabără la munte pentru profesorii participanți din școală, 4 zile (3 nopți);
• premiul II – o imprimantă pentru școală;
• premiul III – kit-uri cu rechizite;
• mențiune – acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth.

Înscrieri până în 30 ianuarie

Participanții se pot înscrie până în 30 ianuarie. Până în 2 februarie, profesorii selectațivor fi anunțați. Maratoanele de o zi vor avea loc în perioada 9 februarie – 3 martie. Din 4 martie până în 15 mai, profesorii aplică la clase și în școli ce au învățat la maraton și implementează cele cinci zone de reciclare și recreere. Ulterior vor fi trimise rapoartele de activitate, proiectele vor fi jurizate și în 28 iunie vor anunțați câștigătorii.

Proiectul Caravana Reciclarii Creative este organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream. Prima ediție a avut loc în 2023 în patru județe (Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu) și a implicat peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor din 84 de unități de învățământ.

Detalii, aici.

Sursă: Asociația PlaYouth

CITEȘTE ȘI:
România curată (?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.