”La granița dintre fantastic și realitate” este tema ediției 2023 a expoziției de linogravuri ”Printmania”. Propusă de elevii Școlii Populare de Artă Baia Mare, profesor Postumia Rus. După două luni de muncă intensă, pe simezele de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” locuiesc cuminți 34 de lumi fantastice.  Abia așteptând să fie deslușite.

În 2020 a fost lansată ”Printmania”, un experiment cu ecouri pozitive

”Linogravura se referă la gravură pe linoleum. Se lucrează cu dalte mici și cuțitașe și astfel linoleumul se transformă în matriță. Aceasta este încerneluită. Se folosesc cerneluri tipografice speciale, nu vă gândiți la clasica cerneală din stilou. Hârtia este așezată peste matriță și sunt trecute printr-o presă. Hârtia se desprinde apoi de matriță și devine rezultatul pe care azi îl admirați pe simeze. Este o tehnică de multiplicare grafică, ceea ce înseamnă că lucrările expuse fac parte dintr-o serie de cinci.Tehnicile de multiplicare grafică sunt numeroase și variante. Noi am ales-o pe cea potrivită din punctul de vedere al spațiului și al timpului”, explică pe înțelesul tuturor profesor Postumia Rus.

Cea care, în 2020, lansa alături de elevii săi de la Școala Populară de Artă din Baia Mare evenimentul ”Printmania”. ”A fost atunci o variantă mult mai restrânsă. Un experiment. Care a avut ecouri pozitive. Azi suntem la ediția a patra. Avem pe simezele Salonului Artelor 34 de lucrări, rezultatul a două luni de muncă creativă intensă”, spune Postumia.

Tema ediției din acest an este ”La granița dintre fantastic și realitate”. Creațiile debordează prin urmare de imaginație. De la păduri fermecate, la o pauză de ceai. De la sărutul care a inventat dragostea, la un suflet fragil. ”Sunt lucrări care țin de domeniul fantasticului: lucrări abstracte peisaje, portrete, naturi statice”, ne ghidează prin expoziție profesoara.

Niște mărturisiri și o provocare

La vernisajul expoziției de linogravuri ”Printmania”, Lucian Iluț – manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, a schițat niște mărturisiri: ”Este o mare bucurie pentru mine că, în urmă cu trei ani de zile, am încurajat această tânără domnișoară să facă parte din echipa noastră. Se pare că a fost o alegere de bun augur pentru că Școala Populară de Artă are numai de câștigat din activitatea profesoarei Postumia Rus. Printmania este o idee frumoasă. O idee, cred, unică în România. Și nu mă refer doar la nivelul școlilor populare de artă, ci la expozițiile de acest gen. Este un eveniment cu care clar ne mândrim”.

Și profitând de audiența tânără, Codruța Lupșe, profesor la Școala de Artă, a lansat provocarea: ”Aș dori să vă invit pe toți cei care nu urmați cursuri la noi să îndrăzniți să ne treceți pragul! E altceva. E o energie bună, o energie caldă. La Școala Populară de Artă și elevii, și profesorii trăim frumos”.

Expoziția ”Printmania” poate fi vizitată până în 27 martie în Salonul Artelor de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare.

Ramona-Ioana Pop
Foto (c) eZiarultău

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.