12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit în acest an titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Printre ele, și maramureșeanul Dumitru Pop Tincu.
”Dumitru Pop Tincu, colegul nostru, urmașul celebrului meșter popular Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța, a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial”, anunță azi cei de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.
”Dumitru Pop (Tincu) reia formele decorative originare și cromatica specifică impuse de inițiatorul Stan Ion Pătraș la Cimitirul Vesel din Săpânța, recreându-le, alături de epitafurile cu valențe literare și accente de vers maramureșean, creând astfel o adevărată frescă a satului maramureșean (săpânțean) contemporan – autentică și originală, plină de culoare și savoare -, un spațiu cultural cu o identitate bine definită.
Având o activitate bogată, de peste 40 de ani, Dumitru Pop (Tincu), cu multă abnegație și dăruire, creează (ornamentica crucilor din Cimitirul Vesel relevă unitatea în diversitate a acestor creații, precum și calitățile meșterului-creator: echilibrul compozițional, atenția la detaliu, simț al proporțiilor, putere de sinteză, viziune realistă, fibra poetică), performează (utilizează materia primă consacrată – lemnul – și metodele și tehnicile de lucru preluate de la Stan Ion Pătraș și perfecționate, în timp) și transmite ucenicilor/elevilor săi. Este, de asemenea, un excelent ambasador al culturii tradiționale maramureșene, pe care o promovează constant, participând la manifestări naționale și internaționale”, a pledat conf. univ. dr. Natalia Lazăr în recomandarea făcută ca maramureșeanul să obțină titulatura de Tezaur Uman Viu.
Dumitru Pop Tincu nu este primul maramureșean care a primit acest titlu onorific. Alți doi maramureșeni au fost considerați Tezaure Umane Vii. Este vorba despre rapsodul popular Nicolae Piţiş din Lăpuşul Românesc și despre rapsodul popular Valer Burzo din Suciu de Sus, ambii răsplătiți cu acest titlu în 2011.
Programul Tezaure Umane Vii, implementat de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. ”Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților”, se arată pe site-ul tezaurumanviu.ro.
Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Programul funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009.
Mai multe despre programul Tezaure Umane Vii găsiți aici.
Sursă informații: Muzeul Maramureșan, Ministerul Culturii. Sursă foto: Facebook / Dumitru Pop Tincu