În Călinești, la gospodăria lu’ Victorul Știrbuțului, în 9 septembrie se vor sărbători Zilele Europene ale Patrimoniului.

Într-o primă parte a evenimentului, meșterii din cadrul Asociației Rădăcinilor Străbune ”vor vorbi despre meșteșuguri de acum pe cale de dispariție, pentru că ele nu mai se regăsesc în firescul fiecărei zile, așa cum era cândva”, explică Măriuca Verdeș – președinta asociației.

În a doua parte a întâlnirii, copiii satului vor învăța cum se face o ”rudă”. ”Primăvara sau toamna se «sparge» ruda. Așa că împreună cu găzdoile din asociație am făcut curățenia de toamnă ieri la gospodăria lu’ Victorul Știrbuțului, casă pe care am restaurat-o în 2015. Am spălat cergile la vâltoare și le-am întins la soare. Iar sâmbătă vom învăța copiii care este rânduiala după care se face ruda”, spune Măriuca Verdeș pentru eZiarultău.

Simpozionul ”Învață și du mai departe” este dedicat copiilor și se derulează în cadrul Școlii Rădăcinilor Străbune. Startul se dă la ora 8.00. Președinta asociației vine cu detalii: ”Este un simpozion în cadrul căruia noi, adulții, le explicăm copiilor tradiții pe care le și exemplificăm apoi practic. Gospodăria lu’ Victorul Știrbuțului nu este mare, nu mulți copii vor putea participa. Dar nu e important. Pentru că dacă o fată înțelege și învață azi cum se face o rudă, atunci poate să dea mâine mai departe această rânduială la o mie de alți copii. Și asta contează”.

De la ora 8.10, simpozionul va fi transmis în direct la radio și pe contul de socializare de Radio România Antena Satelor, în cadrul emisiunii ”Dimineți cu vino-ncoa!”. Un eveniment organizat de Asociația Rădăcinilor Străbune.

Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate în comun de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei. ”Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural”, se arată pe site-ul Ministerului Culturii.

În 2023, Consiliul Europei a ales tema ”Living Heritage”, adică ”Patrimoniul viu”. Data de desfăşurare a evenimentelor ediţiei a XXX-a în România anunțată de Ministerul Culturii este 16 septembrie.

Sursă foto: Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
Afișul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ilustrat cu o fotografie din Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.