Ce sunt poveștile? Ce pot face ele? Doar două dintre întrebările la care cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș au încercat să răspundă alături de liceeni de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.

Mai întâi a fost vorba despre poveștile de ieri: ”Odinioară țăranii povesteau… Cum mai povesteau! Aveau despre toate cele câte o poveste. Asta era atunci când oamenii mai aveau încă vreme și nu să <<păzeau>>, cum se zice pe la noi. Adică nu se grăbeau”. În cel care spune povestea au opinat cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș că stă mare parte din farmecul poveștii: ” în povestitor stă totul și cel care o aude devine la rândul lui povestitor și o dă mai departe în felul lui pentru că povestea este ceva care trece prin tine și se transformă după tine și te transformi după ea”.

De de pe Dealurile Prelucilor, poveștile au ajuns ieri la muzeu: ”Povești despre cum au trecut rușii și nemții, despre primul trunchi de copac ce a devenit casă și masă, despre un tânăr șugubăț și despre o moară de demult cu alte povești ce se spuneau acolo, despre haiducul ăla de care o copilă s-a ascuns și s-a uitat la el cu teamă și admirație și a dus povestea despre el mai departe, de strigăturile de la joc, despre <<dealul cela cu Casa ce de Ptiatră>> și câte alte s-au mai întâmplat acolo…”

Liceeni din clasa a IX-a B de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare (coordonați de prof. Monica Cândea) au ascultat fascinați poveștile: „Credem că ei au nevoie de povești și de povestitori, de oameni care să-i apropie și de care să dorească să se apropie. Povești pe care ei nu le mai aud, povești ce am dori să rămână vii, nu pe platformele online; o să le spunem în acest proiect de suflet: Muzeul cu Povești…”, au menționat organizatorii activității „Povești de ieri și de azi”.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.