1.680 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 1.716 persoane – acesta este bilanțul lunii ianuarie pentru Salvamont România.

Ianuarie, fiind o lună de vârf a sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte de turiști pe munte, a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, circa 500 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale și de intervenție din circa 90 de posturi și baze salvamont, se arată în bilanțul Salvamont România.

”Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite direct 1.476 apeluri prin care se anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii ianuarie s-au primit și 73 de apeluri prin care se anunțau incendii în zona montană și submontană, 1.680 de apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea 976 apeluri fiind înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 704 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene”, indică sursa citată.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care aproape 400 sunt salvatori montani angajați.

”Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din sezonul de iarnă, în toate stațiunile din țară ce dețin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile și refugiile Salvamont, serviciile Salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente” se mai menționează în raport.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Sursă informații și foto: Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.