Multe erau pe vremuri credințele oamenilor când venea vorba de ce și cum trebuie făcut într-o casă nouă pentru ca familia să fie ferită de rău.
Un mic ghid al tradițiilor privind casa nouă oferă reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, apelând la spicuiri din Memoria Ethnologica, Obiceiuri și credințe din Săliștea de Sus, Colecția Maria Vlad.
📏 Măsurarea locului de casă se făcea lunea sau joia, considerate zile cu noroc…
🧂 În fiecare colț de casă, se punea câte un ban de argint. Dacă nu aveau, puneau la temelie, într-o sticlă mică, nouă grăunțe de piper, nouă grăunțe de grâu, nouă bucăți de tămâie, sare mare și argint viu, pentru a nu se lega niciun rău de casă și de căseni, să fie casa bogată; sarea se punea să se iubească între ei; banii, ca să fie puternici, sănătoși.
🧲 Sub pragul casei, se pune o potcoavă aflată și un piaptăn, pentru ca tot răul să rămână afară, să nu treacă de pragul casei.
🍲 După ce gată casa, se bea aldămașul căsii. Se face mâncare, se dă de băut, participă meșterii și toți cei care au participat la construcție.
🛏️ După terminarea căsii, în noaptea dintâi, nu dorm oamenii în ea: se pune o mâță ori câine, să nu se lege nimic de căseni.
Ghidul complet este disponibil aici.
Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş