În sectorul privat, voucherele de vacanță pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă. Valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară.

”Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului menționează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.

Guvernul României a adoptat vineri, 17 decembrie, Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

”Acceptarea voucherelor de vacanță, acordate de instituțiile publice, se adresează doar unităților afiliate care nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile. Totodată, de la 1 aprilie 2022, unitățile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura”, precizează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

În actualul context epidemiologic, a fost necesară și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condițiile în care o parte dintre vacanțele achiziționate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon.

Sursă informații: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Mirador Es Colomer

 

CITEȘTE ȘI:
Mallorca, electrizantă încă din primele minute

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.