Sunt adept al turismului local și încurajez practicarea lui. Dacă mă veți urma puțin, o să explic și de ce.

În urma unei analize și a unor experiențe personale, dar și influențat de anumiți factori externi, mi-am dat seama că „în apropiere”, pentru turism, nu înseamnă ceva neinteresant sau, mai pe șleau, „ce mare lucru pot să văd pe-aici?!”. Desigur că în sfera călătoriilor apare elementul psihologic și social ”locații cu renume”. Atunci când povestești prietenilor pe unde ai fost în concediu, sună mult mai bine: „în Austria la schi”, „în Maldive la plajă” sau „snorkeling în Antalia”, decât Ocna Șugatag sau Borșa, de exemplu. De acord, fiecare își alege destinația conform stilului de viață și preferințelor.

Lacul Mogoșa

Noi dorim să propunem, totuși, un tip de turism care – pe lângă avantajele logistice și financiare – poate oferi surprize plăcute. Și anume, turismul concentric. La ce mă refer când spun „turism concentric”?!

De exemplu, dacă luăm ca reper sau punct de pornire orașul de reședință, în cazul de față Baia Mare, vom începe vizitele cu acesta. Descoperim istoria și cultura urbană, veche și nouă. Următorul cerc poate cuprinde trasee precum Valea Usturoiului, Valea Roșie, Piatra Virgină, satele limitrofe. Apoi vârfuri precum Pietroasa, Plescioara, Igniș sau Mogoșa. Multe localități mai mici din jurul Băii Mari au în componență biserici vechi, castele sau păstrează obiceiuri și tradiții de valoare. Încetul cu încetul vom ajunge în Maramureșul istoric, în Țara Lăpușului, Codrului, în Munții Maramureșului sau Munții Rodnei.

Igniș

Ați înțeles ideea. Din aproape în aproape descoperim tot județul și părți din cele vecine. Iar la final, cu timpul, ne vom da seama cât sunt de bogate și câte lucruri noi am aflat și văzut.

Iar dacă le vom povesti cu destul entuziasm, s-ar putea să aibă asupra ascultătorului un efect cel puțin apropiat sau egal cu al unor evenimente trăite peste mări și țări. Și, mai ales, vor avea efecte asupra noastră, protagoniștii. În ultima vreme oamenii descoperă tot mai mult frumusețile „de acasă”. Cineva din Alba, iubitor de munte, scria că mereu a tins către marile înălțimi și vârfuri (Parâng, Făgăraș etc.) și orice punct aflat sub 2000m nu prezenta interes. Până când, din întâmplare, a descoperit frumoasele culmi ale Trascăului, din Munții Apuseni. Și-a pus cenușă în cap și și-a recunoscut propria limitare.

Există multe avantaje în acest sens, atât de partea turistului, cât și de partea beneficiarilor locali sau județeni: descoperirea identității turistice locale și zonale; costurile reduse;
timpul redus necesar deplasării către și dinspre obiectiv; susținerea turismului local; surpriza de a cunoaște atracții care să ne depășească așteptările.

Cimitirul Vesel

Iar dacă dorim ca totul să fie mai interactiv sau pur și simplu suntem o fire matematică, punem totul pe hartă: trasăm cercuri în jurul punctului central pe raze de 5, 10, 20, 50,100 km etc. și ne concentrăm progresiv pe obiectivele conținute de acestea. Spor la treabă!

Mircea Trifan, turist local

CITEȘTE ȘI:
Fascinația ”pietrelor vii” de lângă Târgu Lăpuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.