Mirador Es Colomer

Mallorca este electrizantă încă din primele minute, imediat ce cobori din avion și ajungi în aeroport. Un adevărat furnicar de oameni din toate colțurile lumii care aleargă care încotro. Fie să închirieze o mașină, fie să se regrupeze alături de cei cu care au venit. Fie să identifice mijlocul de transport cu care vor ajunge la destinație.

O combinație vie de culori, forme de relief, culturi, arome

Deși e final de sezon, în vremuri de pandemie, Mallorca pare să fie în continuare destinația de vacanță preferată de numeroși turiști. Cu precădere germani și englezi. Iar dacă unii vin în Mallorca pentru distracție, plaje și relaxare, nu puțini sunt cei care aleg Mallorca pentru un concediu activ, fiind una dintre cele mai atractive destinații din Europa pentru bicicliști.

O combinație vie de culori, forme de relief, culturi, arome, cam așa ar putea fi descrisă Mallorca. Pentru a o descoperi pe îndelete, ia în calcul că ai nevoie de mai mult timp. Dacă vrei să te bucuri și de soare și mare, dar și să vizitezi în tihnă, sunt necesare cel puțin 10 zile. Din păcate, eu n-am avut la dispoziție decât șapte zile. Însă am încercat să surprind cât mai mult din frumusețea celei mai mari din Insulele Baleare. Port de Soller, Cap de Formentor, Palma de Mallorca sau Port de Pollenca sunt doar câteva dintre locurile care merită vizitate.

Serra de Tramuntana
În doar câteva zeci de minute, de la malul mării la aproape 1000 de metri altitudine

Aici ai munte și mare la distanță foarte mică. În doar câteva zeci de minute poți să ajungi de la malul mării la aproape 1000 de metri altitudine. Străbătând cu multă îndemânare drumurile înguste din Serra de Tramuntana, lanțul muntos care străbate Mallorca de la nord la sud-vest și care, din 2011, se află în patrimoniul mondial al UNESCO. Cicliștii care vor să-și testeze limitele au la dispoziție o serie de trasee de bicicletă pe cât de grele, pe atât de spectaculoase. Pentru turiștii care preferă drumețiile sunt marcate mai multe trasee care pot fi parcurse la pas.

Un mic paradis pentru cicliști

Că veni vorba de cicliști, Mallorca este o adevărată încântare pentru cei cărora le place să pedaleze, indiferent de gradul de pregătire. Pentru cei începători, sunt piste de bicicliști de-a lungul falezei în mai multe stațiuni din nordul și din sudul insulei. Foarte potrivite pentru plimbări ușoare. Pentru cei cu un nivel mediu de pregătire sunt trasee accesibile, cu un grad mediu de dificultate, nu foarte lungi. Profesioniștii pot alege să străbată Serra de Tramuntana, unde sunt cele mai complexe trasee – lungi și cu un grad mare de înclinație.

Serra de Tramuntana

Indiferent însă de nivelul de pregătire al bicicliștilor, în Mallorca se găsește o adevărată infrastructură pusă la punct special pentru aceștia. Piste de-a lungul falezelor și pe marginea drumurilor, magazine speciale pentru cicliști, cu biciclete de închiriat de toate felurile și dimensiunile, de la cele de oraș la cele profesionale, foarte ușoare sau electrice, absolut tot ce e nevoie pentru a parcurge un traseu în deplină siguranță.

Nu mai vorbim de disciplina din trafic și respectul față de cei pe două roți. Pentru că mașinile păstrează o distanță de siguranță față de bicicliști în momentul în care fac o depășire, iar pe tronsoanele de drum îngust, fie localnici, fie turiști, așteaptă răbdători în spatele cicliștilor până găsesc momentul potrivit pentru o depășire regulamentară.

Bicicliști în urcare spre Mirador Es Colomer – Cap Formentor
Port de Soller și tramvaiul care transporta… portocale

Dacă Palma de Mallorca și stațiunile din apropierea capitalei (Palma Nova, Magaluf, El Arenal) sunt destinate în principal petrecăreților, zona de nord a insulei este aleasă cu preponderență de cei care preferă liniștea și de familiile cu copii. Indiferent de stațiunea aleasă, Mallorca poate fi străbătută relativ ușor din orice punct, pentru că distanțele sunt mici. De exemplu din Es Trenc, din sudul insulei, până în Alcudia, în nordul insulei, sunt doar 77 de kilometri.

Dintre toate stațiunile vizitate, Port de Soller mi s-a părut una dintre cele mai frumoase. Un vechi port pescăresc devenit în timp o cochetă stațiune turistică. Există hoteluri, restaurante, baruri și magazine pentru turiștii care ajung în zonă. Farmecul acesteia este dat de un mix care îți desfată privirea: casele localnicilor pitite pe dealurile din preajmă, ambarcațiunile din port, vârfurile muntoase care răzbat din depărtare, plajele care îmbie la relaxare, dar și palmierii care stau de strajă pe faleză.

Port de Soller este celebru pentru tramvaiul care străbate micul port, denumit Ferrocarril de Soller. Vine atât dinspre orășelul Soller, cât și dinspre Palma de Mallorca. Dacă în trecut acesta era utilizat pentru transportul portocalelor, în prezent tramvaiul deservește turiștii dornici de o altfel de aventură, în ritmul lent și sacadat al roților de tren, de unde pot admira în tihnă peisajul întregii zone.

Palma de Mallorca, la Seu
Palma de Mallorca, un oraș eclectic

Aproape jumătate din populația întregii insule Mallorca este concentrată în capitala comunității autonome Insulele Baleare, Palma de Mallorca. Un oraș eclectic, în care s-au sedimentat dovezi ale trecerii diferitelor popoare, de la romani, despre care se presupune că au fondat așezarea denumită Palma, la bizantini și până la arabi, care au denumit-o Medina Mayurqa.

Unul dintre reperele arhitectonice ale capitalei este Catedrala gotică din Palma – La Seu, care se înalță maiestuoasă peste drum de portul din Palma. Cea mai mare fereastră-rozetă gotică din lume poate fi văzută aici, aceasta având un diametru de aproape 13 metri.

Zona de centru a orașului poți să o descoperi cel mai bine la pas, fiind o înlănțuire de străduțe înguste care te poartă prin istoria orașului. Dezvăluie la fiecare pas biserici de diferite rituri, palate, muzee și galerii, piețe, cafenele sau restaurante ieșite din tipare. Și cum Palma a devenit o destinație tot mai populară în ultimii ani, chiar dacă ajungi aici la final de sezon, te poți aștepta să dai peste o mulțime de turiști curioși, dornici să descopere fiecare colțișor din capitala insulei.

O baie de soare la Playa de Palma

Dacă vrei să te destinzi puțin la malul mării după o incursiune prin fascinanta istorie a orașului Palma, în apropiere de capitală ai celebra stațiune Playa de Palma. Cu o plajă lată, care se întinde pe aproximativ 6 kilometri. Între stațiunile Can Pastilla și El Arenal. Fiind înțesată cu hoteluri, restaurante, baruri și terase, Playa de Palma este destinată cu precădere tinerilor petrecăreți. Însă pentru o repriză de stat la soare sau de baie în mare oricine poate face o oprire aici. Plaja este publică și oferă numeroase facilități. Printre care dușuri, toalete, puncte de prim-ajutor, punți de acces pentru persoane cu handicap sau salvamari. De-a lungul plajei este o promenadă lungă, străjuită de palmieri înalți și plante de aloe uriașe.

Playa de Palma
Cap Formentor, cel mai nordic punct al insulei

Dacă e să aleg însă, cele mai frumoase plaje, din cele văzute, sunt cele din nordul insulei. Din micuțele stațiuni Alcudia și Can Picafort. Plajele au nisip fin, intrare lină în mare și o apă curată și limpede, prin care poți vedea tot chiar și la adâncime mai mare. Tot în zona de nord se află și micul oraș Port de Pollenca. Unde poți să admiri ambarcațiunile de agrement din port, să faci o baie în mare sau să te răcorești cu o înghețată cu arome exotice. Dacă ai venit până aici, merită să ajungi și la Cap Formentor. Cel mai nordic punct al insulei. Însă dacă ai pornit cu bicicleta, ia în calcul un traseu nu tocmai ușor, cu urcări și coborâri destul de extenuante.

Port de Pollenca

Una peste alta, Mallorca este o destinație potrivită și pentru cei care vor să se relaxeze, dar și pentru cei care preferă o vacanță activă. Trebuie spus că Mallorca nu este o destinație tocmai ieftină. Însă cei care aleg să o viziteze la început sau la final de sezon pot obține tarife mult mai accesibile.

Text și foto: Gabriela Kuhajda

CITEȘTE ȘI:
De la ”Althing” la o vânătoare de aurore boreale, călător prin Cercul de Aur al Islandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.