Autoritățile de la Viena au revizuit condițiile de intrare în Austria, în contextul pandemiei. Noile măsuri se aplică până la data de 30 iunie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Astfel, persoanele care călătoresc în Austria din țări pentru care nu au fost emise alerte de călătorie, inclusiv din România, sunt exceptate de la măsura autoizolării dacă pot dovedi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul unuia dintre aceste state: Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Liechtenstein, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Coreea de Sud, Ungaria și Vatican.

Totodată, intrarea în Austria este permisă în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:

  • certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente, efectuat cu cel mult nouă luni anterior deplasării;
  • test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR sau antigen, cu valabilitate de 72 de ore, respectiv 48 de ore de la data prelevării probelor);
  • un certificat medical care să ateste recuperarea după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 6 luni) sau o dovadă a prezenței anticorpilor (nu mai veche de 3 luni).

În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile menționate, persoana în cauză trebuie să efectueze, în cel mult 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular sau antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal. Copiii cu vârsta de până la zece ani sunt exceptați de la obligația de testare.

De asemenea, MAE amintește că toate persoanele care intră în Austria trebuie să se înregistreze online, cu 72 de ore anterior călătoriei, prin intermediul sistemului Pre-Travel-Clearance.

Tranzitul cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 și 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.