Ce îți vine în minte atunci când te gândești la Slovenia? Poate îți amintești de la ora de geografie că se învecinează cu Austria sau Italia sau că numele capitalei acestei țări e greu de pronunțat și chiar mai greu de scris, însă Slovenia nu se rezumă doar la atât. Slovenia, a cărei capitală este Ljubljana, este una dintre țările mici ale Europei, însă pe principiul “esențele tari se țin în sticluțe mici”, Slovenia are foarte multe de oferit turiștilor săi.
Slovenia – pur și simplu atrăgătoare
Slovenia are numeroase aspecte care o fac foarte atractivă din punct de vedere turistic: peisaje mirifice, zone montane (cu trasee montane bine marcate și pârtii de schi), dar și o fâșie de litoral la Marea Adriatică, lacuri, castele, peșteri, ape termale, zone viticole. Din acest considerent, sunt numeroase activități care pot fi practicate în zonele turistice sau mai puțin turistice ale Sloveniei, începând de la drumeții, schi, escaladă, rafting sau kayaking și până la tururi gastronomice, degustări de vin ori chiar zboruri cu parapanta sau cu balonul cu aer cald. De altfel, aviația este una dintre cele mai importante discipline din istoria Sloveniei, frații Rusjan, de origine italo-slovenă, fiind pionieri în domeniul aviației, la scurt timp după ce frații Wright au realizat primul avion din lume.
Bled, tărâmul de poveste al Sloveniei
Unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracție turistică, dar și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Slovenia este Bled. Orașul este faimos pentru lacul de smarald cu același nume, care are o insulă în centru, insulă unde se găsește o biserică. Dacă dai o tură în jurul lacului, pe una dintre coline se află castelul Grimschitz, unde se poate ajunge destul de ușor pentru a avea o panoramă spectaculoasă asupra întregii regiuni.
Bled este un oraș fermecător indiferent de perioada în care ajungi să-l vizitezi, însă culorile toamnei îi conferă un șarm aparte. Ca turist în Bled, poți să faci o plimbare în jurul lacului și să admiri peisajul, să te plimbi cu barca pe lac, să vizitezi castelul (unde există muzee, un restaurant, dar și un magazin cu suveniruri) sau, de ce nu, să faci o drumeție montană pe traseele care înconjoară lacul. Și, după o zi plină, trebuie să încerci bucătăria locală, un mix între aromele locale și influențele austriece și italiene. Alege un restaurant mic de familie, din apropierea lacului, iar astfel vei avea parte nu doar de niște preparate delicioase, gătite cu mult drag, dar și de o perspectivă frumoasă.
Cât despre opțiunile de cazare din zonă, există atât hoteluri mari, cât și mici pensiuni cochete, însă cel mai important aspect atunci când alegi să te cazezi în zonă este priveliștea. Multe dintre unitățile de cazare au camere cu vedere spre lac și, pentru câțiva euro în plus, merită să te trezești cu o panoramă de poveste în față.
Ljubljana și Maribor, două orașe verzi
Ljubljana, dar și Maribor – cel de-al doilea oraș ca mărime din Slovenia și, totodată, unul dintre cele două orașe desemnate Capitala Culturală Europeană în 2012 – sunt două orașe verzi, cochete și extrem de atractive din punct de vedere turistic. Dacă cei mai mulți aleg să viziteze capitala în periplul lor prin Slovenia, mult mai puțini sunt cei care ajung și în Maribor, însă orășelul de provincie nu e deloc de neglijat.
Aici veți găsi cea mai veche viță de vie din lume, intrată în Cartea Recordurilor, având peste 400 de ani, dar și una dintre cele mai mari pivnițe din Europa, cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, deținută de Crama Vinag. Ambele orașe, la fel ca multe altele din Slovenia, “ascund” adevărate bijuterii arhitecturale, printre care castele medievale, biserici și mănăstiri vechi, dar și muzee sau instituții publice care se află în clădiri istorice.
Un alt aspect important, atunci când vizitezi Slovenia, este faptul că au autostrăzi și drumuri foarte bune, astfel că poți să ajungi cu ușurință de la munte la mare sau, de ce nu, să străbați țara de la est la vest, pentru asta având nevoie de aproximativ 3 ore. Cel mai important este însă faptul că slovenii sunt foarte ospitalieri, iar serviciile oferite turiștilor sunt de calitate, indiferent că e vorba despre cazare, servirea unei mese sau vizitarea unor obiective turistice.
Cum ajungi în Slovenia? Cel mai simplu este cu mașina personală, dat fiind că distanța nu este foarte mare, iar drumurile sunt bune. Ca alternativă, este transportul cu autocarul și/sau trenul, însă nu sunt variante de transport directe, nici rutiere, nici feroviare, nici aeriene.
Gabriela Kuhajda
Sursă foto: Gabriela Kuhajda