Peste 170.000 de turiști și-au petrecut Revelionul 2019/2020 în țară (cu 2,5% mai mult decât în anul precedent), cheltuind aproape 44 de milioane de euro (în creștere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019), reiese din calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Revelion în România

Ca în fiecare an, destinațiile cu tradiție au fost cele mai solicitate, anunță FPTR, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turişti cu 2,5% față de anul trecut. Așa cum era de așteptat, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de turişti petrecându-și noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2.6% mai mulți faţă de anul trecut.

Stațiunile balneare au găzduit de sărbătorile de iarnă peste 25.600 de români, în scădere cu 9.3%, față de anul trecut. Creșteri s-au înregistrat în zonele montane, unde 49.300 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 32.4% mai mult față de anul trecut, principalele stațiuni montane fiind arhipline în această perioadă.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 31.500 de persoane, aproximativ același număr ca și în anul anterior.

În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada Revelionului, menționează FPTR, se constată că acestea s-au majorat față de 2019 cu o medie de 12%, cu mult sub creșterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitățile și salariile, care au avut creșteri de până la 25% în anul 2019, diferența fiind compensată prin scăderea TVA-ului, dar mai ales prin scăderea profitului hotelurilor. Astfel, românii au cheltuit peste 210.857 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creștere cu 17.5% față de anul anterior. Ca deobicei cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Revelion în străinătate

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, doar 10.870 de turiști români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 2% față de anul 2019, aceștia cheltuind aproximativ 6,015 milioane de euro. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.

Ca și în 2019, anul acesta s-a menținut interesul pentru destinații tip city-break, precum și pentru ţările cu clima caldă din zona Orientului Mijlociu, cum ar fi Egipt, Maroc, Istanbul sau Dubai. Printre preferințele românilor s-au aflat și destinațiile exotice, precum Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

Sursă informații: Federația Patronatelor din Turismul Românesc

Sursă foto: Andrei Bucișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.