Clădirile vechi și zidurile vechiului oraș se împletesc cu numeroase construcții futuriste, pe fundalul unui oraș eclectic ce își surprinde în mod plăcut vizitatorii. Baku, capitala Azerbaidjanului, a fost un punct de tranzit pe Drumul Mătăsii, pentru mărfurile care veneau din China și India și ajungeau ulterior în Turcia, Europa sau Africa.

Astfel, numeroase produse de influență asiatică au devenit parte din cultura azeră, iar bunuri și produse azere precum șofranul, mătasea brută, fructele uscate, sarea sau bijuteriile au luat Drumul Mătăsii, ajungând în diferite părți ale lumii. Baku este încă un oraș mai puțin cunoscut în rândul europenilor, însă este foarte apreciat de exemplu de arabi sau indieni, care îl aleg ca destinație de vacanță.

Clădirile sunt un mix de nou și vechi

Prima impresie, când ajungi în Baku, e că parcă ai aterizat în Turcia. Limba azeră seamănă foarte mult cu cea turcă. Face parte, de altfel, din aceeași familie de limbi. În scurt timp, însă, după ce descoperi cultura locală, observi unicitatea acestei țări, dată de amestecul de culturi care și-au lăsat amprenta de-a lungul timpului asupra acestui loc. Clădirile sunt un mix de nou și vechi: de la clădiri istorice, unele figurând în patrimoniul UNESCO, la construcții futuriste, aflate la doar câteva străduțe distanță, care te duc cu gândul inevitabil la Dubai, pe care azerii, mândri, îl iau ca model. Cele două orașe au în comun resursele de petrol și gaze naturale, care i-au ajutat, de asemenea, și pe azeri să se dezvolte într-un ritm alert.

Promenada din Baku
Qutab, sirdagi sau gurcu xengel sunt doar câteva feluri de mâncare azere

Totodată, și bucătăria azeră este un mix de influențe, având numeroase preparate tradiționale gustoase, aromate cu condimente care, cel mai probabil, au ajuns aici cu sute de ani în urmă, din cele mai îndepărtate colțuri ale Asiei, pe Drumul Mătăsii. Qutab, qovurma, plov, sirdagi sau gurcu xengel sunt doar câteva feluri de mâncare azere care pot fi identificate ușor cu preparate similare din Georgia, Turcia sau Asia Centrală. Nici orezul sau tradiția ceaiului nu lipsesc din cultura azeră, semne ale influenței asiatice fiind și acestea.

Orașul vechi, una din cele mai frumoase zone din Baku

Și, dacă din avion Baku pare a fi un oraș deșertic, după ce aterizezi și începi să-l vizitezi rămâi surprins de numeroasele parcuri sau zone verzi din oraș. În plus, orașul e deosebit de curat, îngrijit și cosmopolit, putând concura cu multe orașe europene.

Orașul vechi, împrejmuit de zidul cetății, este una dintre cele mai frumoase zone ale orașului Baku. Aici se află Palatul Shirvanshahs (Șirvanșahilor), construit în secolul al XV-lea. Precum și Maiden Tower (Turnul Fecioarei), ridicat în secolul al XII-lea. Ambele fiind incluse în prezent în patrimoniul UNESCO. De asemenea, în această parte a orașului se regăsesc și alte clădiri vechi, moschei, galerii de artă, restaurante sau locuințe.

Cele trei flăcări și o clădire… fluidă

Plimbându-te pe aleile pietruite din zona orașului vechi poți zări, nu foarte departe în zare, cele trei clădiri moderne care acum sunt simbolul orașului Baku: Flame Towers. Construite sub forma a trei flăcări, cele trei clădiri au peste 30 de etaje și găzduiesc un hotel, birouri și locuințe. Clădirile simbolizează focul, făcând referire la numele vechi al Azerbaidjanului, ”The Land of Fire” (Pământul de Foc). Tot în categoria construcțiilor futuriste se încadrează și Centrul Heydar Aliyev, o clădire… fluidă, realizată de echipa uneia dintre cele mai celebre arhitecte, Zaha Hadid.

Centrul Heydar Aliyev
Muzeul în formă de covor rulat

Bineînțeles, centrul poartă numele fostului președinte azer, Heydar Aliyev, nume care se regăsește la tot pasul – de la aeroportul din Baku, la muzee sau parcuri -, acesta fiind considerat fondatorul statului independent Azerbaidjan. În fiecare an, pe data de 10 mai, se organizează evenimente speciale cu ocazia nașterii liderului național Heydar Aliyev. Anul acesta a fost o adevărată desfășurare de forțe, ceremonii militare, evenimente sportive, focuri de artificii, dar și campanii de plantare de copaci și flori au fost organizate pentru a marca 100 de ani de la nașterea fostului președinte azer.

Orașul are și o promenadă foarte frumoasă, care se întinde de-a lungul Mării Caspice. De aici se pot vedea și alte clădiri moderne: Baku Crystal Hall (construită special pentru concursul Eurovision din 2012, găzduit de Baku), Crescent Moon, Muzeul Național al Covoarelor (construit sub forma unui covor rulat) sau Deniz Mall. Foarte aproape de acestea două din urmă se află și capătul funicularului, cu care se poate urca înspre Highland Park, un parc situat la cea mai mare înălțime din Baku, aproape de Flame Towers.

Muzeul Național al Covoarelor
Baku văzut din Highland Park

300 din cei 700 de vulcani noroioși de pe planetă se află în Parcul Național Gobustan

O vizită în Azerbaidjan nu se rezumă doar la Baku. La aproximativ 65 de kilometri distanță de capitala Azerbaidjanului se află Parcul Național Gobustan, o rezervație care de asemenea este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Regiunea are două secțiuni separate: o zonă cu vulcani noroioși și partea de petroglife, și anume desene sculptate în rocă datate încă din perioada preistorică.

Zona de vulcani noroioși este mai greu accesibilă, însă merită vizitată, dat fiind că aici se află aproximativ 300 din cei 700 de vulcani noroioși de pe planetă. Turiștii pot ajunge cu ajutorul localnicilor, care își oferă serviciile de transport cu mașina personală, de cele mai multe ori o Lada veche. Astfel, porțiunea de drum care duce la vulcanii noroioși oferă adrenalină, atât din cauza drumului denivelat, cât și din cauza mașinii, care uneori dă semne de oboseală. Odată ajunși la destinație, însă, peisajul selenar, cu movile care răsar din loc în loc, scuipând noroiul la suprafață și bolborosind, îți dezvăluie minunățiile naturii înconjurătoare.

Petroglife vechi de peste 5000 de ani

De la vulcanii noroioși, expediția continuă spre zona petroglifelor, unde în primă fază se poate vizita Muzeul Parcului Național Gobustan. Turiștii află aici detalii despre istoria și geografia locului, dar și despre arta rupestră din Gobustan. Ulterior se merge la situl unde pot fi văzute petroglife vechi de peste 5000 de ani, care înfățișează oameni dansând, scene de vânătoare, bărci dar și animale precum cămile, țapi sau bivoli. În urma cercetărilor arheologice, s-a descoperit că zona aceasta a fost locuită de către oamenii preistorici, fiind găsite urme ale unor așezări în peșteri, vetre de foc, obiecte de uz casnic și podoabe.

Ateshgah Fire Temple
Dealul care arde

Tot în apropiere de Baku, la aproximativ 20 de kilometri distanță, poate fi vizitat un templu religios dedicat focului, denumit Ateshgah Fire Temple, dar și un deal care arde încontinuu, ce poartă numele Yanar Dag.

Azerii sunt oameni prietenoși și ospitalieri, dornici să te ajute la tot pasul. Ca turist, te simți mereu în siguranță și, dacă îți place să descoperi locuri noi, Azerbaidjan te surprinde la tot pasul.

Text și foto: Gabriela Kuhajda

CITEȘTE ȘI:
Cipru, tărâm românesc?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.