Credit foto: Anna Yatskevich

Baia Mare jazz fest are. Da’ muzicieni de jazz are? Are.

Din păcate pentru oraș și fericire pentru el, adresa din buletinul lui Daniel Garbin zice New York, nu zona Buclă sau strada Hortensiei. Ca muzician de jazz, vrei să stai în locul unde bate inima jazz-ului, și ăla e Manhattan. Vrei să ai jam sessions la Smalls, înregistrări la sitar alături de soție (băimăreanca Simi Pop, saxofon și pian) și concerte organizate de Institutul Cultural Român din New York.

Credit foto: Simona Pop

Daniel Garbin și Simi Pop, cuplul jazz #1 al Băii Mari în lume, sunt din aceeași generație cu alți muzicieni fantastici de pe Săsar: Florin Ștefan, Paula Seling, Vlad Țoca. Toți sunt rezultate ale muncii unor oameni cu inimă mare precum profesorul Bertok de la Clubul Elevilor și cei de la Liceul de Artă, cum a fost Dragoș Pauliuc, coordonatorul primului ansamblu de jazz de acolo.

Despre talentul orașului de a trimite în lume oameni frumoși, să mai spun că Daniel predă matematică la City University of New York și este un fotograf pasionat. El și Simi spun că mă știau din anii ’90 de la Radio Galaxia și de prin oraș. Nu pot decât să le mulțumesc că mă țin minte, așa cum sper să-i țină minte și orașul de unde au plecat, pe care-l poartă în inimă departe de casă, în țara jazzului.

Prietenii aduc bucurie în viața ta, se zice, iar cei mai buni prieteni aduc muzică. Îi număr pe Simi și Daniel printre cei din urmă.

George Moțoc

Despre autor: George Moțoc este un realizator radio, podcaster și publicist de pe malul Săsarului, stabilit la Toronto.

Îl găsiți la georgemotoc.com

CITEȘTE ȘI:
Jazz la sacrificiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.