Ministerul Culturii din Franța a anunțat decorarea dirijorului român Ion Marin cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), una dintre cele mai importante distincții ministeriale ale Franței.

Aceasta îi va fi acordată celebrului muzician român pentru „contribuția și angajamentul în serviciul culturii”, după cum menționează scrisoarea oficială transmisă de ministrul Culturii din Franța, Roselyne Bachelot-Narquin. Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă o recunoaștere adusă personalităților care se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle, în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.

În cariera sa de aproape 40 de ani, Ion Marin s-a distins și ca un promotor al culturii franceze, al francofoniei, precum și al valorilor europene universale. Din 1983 până acum, Ion Marin a dirijat în Franța peste 150 de concerte și spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spațiul francofon.

Ion Marin este un susținător declarat al cooperării culturale între România şi Franţa, fiind una dintre personalitățile implicate în pregătirea inaugurării oficiale a Sezonului România – Franța 2019 la Paris și a participării Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la concertul de deschidere organizat la Dôme des Invalides, în luna noiembrie 2018.

Personalitate importantă a scenei muzicale internaționale, Ion Marin este printre puținii dirijori din lume care au atins celebritatea la nivel mondial atât în aria simfonică, cât și în cea a operei.

Ion Marin este directorului de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și al Symphonia Mundi, care unesc prin muzică și activități culturale și sociale peste 60.000 de copii și dirijori din România.

Sursa: madrigal.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.