Tarzan de România. Poveste pe scurt

Era o zi de 2 iunie a anului 1904 când a făcut cunoștință cu viața Peter Johann Weissmüller, într-un cartier al Timișoarei. Șapte luni mai târziu, fiind în scutece și, logic, fără a avea drept de veto, emigra în America, alături de părinții săi, Petrus și Elisabeth. S-au dus, pesemne, în căutarea unui trai mai bun. Așa erau vremurile, așa era și tărâmul făgăduinței.

Mai apoi, un țânc firav fiind, a fost sfătuit de un doctor să se lege de înot, să se mai întremeze cât de cât. Și s-a apucat de înotat. S-a apucat, cum ar veni, gospodărește de treabă. Așa că a ajuns de cinci ori campion olimpic la acest sport (1924-1928), deținător a 67 de titluri mondiale și a 52 de titluri naționale în Statele Unite.

Înotător de performanță să fii, când auzi de vreun competitor că a luat vreo 67 de titluri mondiale îți vine să urli. Poate cam ca Tarzan.

I-a venit lui, lui Weissmüller, să urle precum Tarzan, personajul de film pe care l-a întruchipat, unul inspirat din cărțilelui Edgar Rice Burroughs. Asta fiindcă dincolo de a fi un înotător iscusit, Peter Johann Weissmüller, care avea să devină cunoscut în lumea cinematografiei ca Johnny Weissmüller, a însemnat ceva și în film, nu doar în recordurile de înot.

Spune-se, conform Wikipedia, că, la un moment dat, pe când era prin Cuba, în vremuri de revoluție, jucând golf cu niște prieteni de pe-acolo, au venit niște revoluționari cam defel prietenoși de felul lor care voiau le ceară socoteală. Văzând una ca asta, Johnny alde Tarzan i-ar fi dat drumul din gâtlej celebrului său strigat de film, care i-a făcut pe beligeranți să se umple de bonomie. Chiar că uneori viața bate filmul. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.