Prin talent şi profesionalism, mulţi români din diaspora au câştigat respectul celor din jur şi au obţinut succese remarcabile în diverse domenii. Printre ei se numără şi doi muzicieni, Octavian Ursu, primul român ales primar într-un oraş din Germania, şi Ladislau Cristian Andriş, unul dintre iniţiatorii Romanian Chamber Orchestra, care s-au remarcat în ţările de adopţie, chiar dacă sunt mai puţin cunoscuţi la ei acasă. Ei sunt invitaţii Irinei Păcurariu în emisiunea „Reţeaua de idoli, astăzi, de la ora 21:00, la TVR 2, pentru a povesti despre cum a fost drumul lor spre succes, dar şi despre dorul de casă – arată televiziunea națională într-un comunicat de promovare a evenimentului.

Octavian Ursu (foto sus) are 53 de ani şi din august anul trecut conduce Gorlitz, cel mai estic oraş german, situat în Saxonia. Este primul român ales primar într-un oraş din Germania şi se consideră român, dar şi german. Născut şi crescut în Bucureşti, Octavian Ursu este muzician, iar în Germania a plecat pentru o poziţie de trompetist la Filarmonica din Gorlitz. Nu voia să rămână definitiv, dar viaţa i-a arătat că planurile pot fi modificate.

„Am crescut în Drumul Taberei, în Bucureşti, apoi câţiva ani în Cotroceni. După ce mi-am terminat studiile la Conservator, în 1990, am plecat în Germania. În 1989, eram încă în ţară şi în decembrie am luat parte la toate evenimentele din vremea respectivă, ca majoritatea studenţilor. Un an mai târziu am plecat cu gândul de a lucra un an, doi şi de a mă întoarce acasă. La Filarmonica din Gorlitz era un post liber, am dat concurs şi am obţinut locul respectiv. Aşa a început viaţa mea în Germania”, a povestit Octavian Ursu.

La rândul său, Ladislau Cristian Andriş (foto stânga) este un violist româno-elveţian născut în 1984 la Timişoara. De la vârsta de şapte ani a studiat vioara, iar apoi viola, împreună cu mama şi unchiul său. La vârsta adolescenței a părăsit România pentru a studia cu profesori renumiţi la Madrid, Freiburg, Lugano şi Hamburg. Tânărul este unul dintre iniţiatorii Romanian Chamber Orchestra, ansamblu care reuneşte români din importante orchestre internaţionale, conduşi de românul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai mari dirijori în activitate.

„Tot timpul am căutat drumul spre casă. Am plecat la 19 ani la Madrid şi încercam să vin cât de des acasă posibil, apoi am studiat în Germania, apoi Elveţia, und m-am şi stabilit. Dar tot timpul a fost important să vin acasă. Am simţit dorul de casă încă din momentul în care am plecat. Şi limba mea maternă este română, chiar dacă vorbesc cinci limbi. E ca şi cum nu poţi să dezrădăcinezi un copac şi să-l plantezi altundeva şi să se simtă ca in pământul lui natal. Din acest motiv, tot timpul am căutat drumul spre casă şi voi continua să fac acest lucru”, a spus Ladislau Cristian Andriş.

Sursă informații: TVR. Sursa foto: Facebook / Octavian Ursu / Ladislau Cristian Andriş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.