Una din cele mai impresionante lucrări ale lui George Enescu, Simfonia a 3-a, va fi interpretată în această seară, la Sala Palatului, de faimoasa orchestră britanică Philharmonia Orchestra London, sub bagheta dirijorului Santtu-Matias Rouvali, în cadrul Festivalului ”George Enescu”.

Este o simfonie monumentală şi solicitantă, care implică orchestră, cor şi cor de copii. În această partitură, compozitorul a tratat vocile aproape ca pe instrumente, pentru a crea sunetele dorite. Maestrul Vladimir Jurowski, care a dirijat-o în 2015 şi la Festivalul ”George Enescu” şi la Londra, a asemănat Simfonia a 3-a cu Everestul, „iar ca să urci acest munte trebuie să dispui de un grup de muzicieni bine pregătiţi şi dispuşi să se aventureze în acest univers sonor” – arată organizatorii festivalului.

Enescu a început să lucreze la Simfonia a 3-a în Do major op. 21 în anul 1916, cu trei luni înainte de intrarea României în război. A finalizat-o în 1918 şi a revizuit-o în 1921. Simfonia a 3-a a generat numeroase interpretări extra-muzicale sau filosofice, deşi compozitorul nu a dat nicio explicaţie programatică pentru această lucrare. Unii comentatori şi muzicieni au văzut în ea o reflectare a Primului Război Mondial. Alţii (precum Emanoil Ciomac) au văzut în ea un „triptic dantesc”. Pentru Pascal Bentoiu, este o simfonie a luminilor: „Luminilor terestre din partea I le răspund, pe deasupra lucirilor infernale ale părţii a II-a, luminile celeste din final”.

Dirijorul Vladimir Jurowski consideră Simfonia a 3-a o lucrare filosofică, ţinând cont de perioada în care a fost scrisă şi de angoasa pe care o exprimă: „Într-un fel, Enescu încearcă să rezolve aceste probleme găsind refugiul în natură, folosind vocile pure ale copiilor sau instrumente pe care le-aş numi non-muzicale, cum ar fi clopotele de biserică, utilizate în partea a III-a împreună cu orga, creând astfel o atmosferă cu adevărat mistică”.

Sursă informații și foto: festivalenescu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.