Era o zi ca azi, adică una de 13 iunie. E drept, cu 124 de ani mai devreme. Venea pe lume, la Helsinki, Paavo Johannes Nurmi. Avea să ajungă un sportiv tare iute de picior.

Între anii 1920 și 1930 a fost considerat unul dintre cei mai buni atleți din lume. A participat la trei Olimpiade, culegând de acolo nouă medalii de aur și trei de argint.

Bunăoară în 1924, la Paris, a devenit primul sportiv care și-a pus în tolbă cinci titluri olimpice. De-a lungul vremii a doborât 22 de recorduri mondiale, în curse atletice pe distanțe medii și mari. Avea plămâni de invidiat, alerga de parcă fugea potopul după el, nu alta. Făcea ce făcea și ajungea mereu primul. A fost poreclit ”Finlandezul zburător”. Nu e de mirare.

A avut o copilărie în care nu i-a curs mierea în farfurie. La 12 ani a renunțat, provizoriu, la școală ca să-și poată susține financiar familia. Tatăl său se prăpădise, iar el era fiul cel mare. Și-a urmat însă vocația, aceea de atlet. Și-a făcut debutul internațional la JO din 1920, de la Antwerpen. Și a tot alergat, adunând medalii peste medalii. O viață cu adevărat mereu pe fugă.

Alergarea lui pe arena vieții s-a oprit la 76 de ani, la Helsinki. (Vladimir Andru)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.