Într-o zi de 11 martie venea pe lume, la Sibiu, Ion Besoiu. Era anul 1931. A fost o figură importantă a lumii noastre actoricești. A interpretat o sumedenie de roluri, și de teatru, și de film. Care dintre care mai variate.

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu și a debutat ca actor în 1957. Vreme de 16 ani a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la București, la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”. De altfel a și fost directorul teatrului din capitală preț de 12 ani.

A jucat în filme precum ”Nemuritorii”, ”Actorul și sălbaticii”, „Furtuna”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, ”Capcana mercenarilor”, ”Drumul oaselor” și câte și mai câte. Și să nu uităm serialul ”Toate pânzele sus!”. A fost un fel de colecționar de roluri, a intrat în pielea oricărui personaj, pozitiv ori negativ. Și a făcut-o cu naturalețea unui actor de rasă.

În 2001 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler. Un an mai târziu primea Premiul de Excelență al Cinematografiei Române. Ion Besoiu (foto, alături de un alt actor remarcabil, Mircea Albulescu) a plecat dintre noi în 2017. Dar ne-a lăsat filme de colecție. (Vladimir Andru)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.