La Plovdiv (Bulgaria) a avut loc a 22-a ediție a Congresului Asociației Geologice Carpato-Balcanică. O ediție care a marcat 100 de ani de când asociația a fost înființată cu scopul ”de a promova și încuraja cercetarea geologică fundamentală și aplicată transfrontalieră colaborativă, precum și formarea și specializarea în tărâmul Carpato-Balcanic”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare.

Peste 300 de participanți din 31 de țări au fost prezenți la congresul din acest an. Care a reunit 18 sesiuni generale și 11 sesiuni speciale. Din partea muzeului din Baia Mare au participat muzeografii drd. ing. Ioan Bereș și ing. Alexandra Sîngeorzan.

Posterul ”Geoheritage in the Neogenic Gutâi Volcanic Zone (Easthern Carpathians, Romania) – State of the Art”, realizat de conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț împreună cu conf. univ. dr. ing. Marinel Kovacs, a fost expus pe toată durata congresului în cadrul secțiunii dedicate posterelor.

În cadrul sesiunii „Patrimoniu cultural” a fost prezentată lucrarea „A Cultural Institution as a Geoturism Attraction: Baia Mare Mineralogical Museum (Romania)”. Lucrarea – al cărei abstract a fost publicat în volumul evenimentului, ”Geologica Balcanica” – propune ”evaluarea cantitativă, după modelul Brilha, a Muzeului de Mineralogie, ca un geosit ex-situ, analiză ce îi atribuie muzeului o deosebită importanță, atât ca atracție geoturistică, cât și ca element fundamental în dezvoltarea geoturismului din regiune”, menționează sursa citată.

Al 23-lea Congres al Asociației Geologice Carpato-Balcanică se va desfășura în 2026 în România, la Cluj Napoca. În găzduirea Universității „Babeș-Bolyai”. Cu sprijinul mai multor instituții de profil din România. Printre care și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Sursă informații: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

DESCOPERĂ ȘI:
”Zăpada” unui exponat de la Muzeul Județean de Mineralogie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.