Maricica Puică, o viață de film. I s-au oferit două milioane de dolari ca să concureze pentru SUA, dar a refuzat

La emisiunea ”Rețeaua de idoli” de la TVR 2, realizatoarea Irina Păcurariu o are invitată duminică, 30 mai, de la ora 18 pe fosta mare campioană de atletism Maricica Puică.

”O viaţă de film şi un parcurs cu imense sacrificii fac din Maricica Puică una dintre cele mai spectaculoase şi, din păcate, puţin ştiute mari campioane”, spune jurnalista.

Singura româncă desemnată cea mai bună atletă a lumii şi dublă medaliată la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles, Maricica Puică a primit în luna aprilie a acestui an ”Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincţie a COSR, recunoaştere acordată pentru doar câţiva sportivi români.

Fosta mare atletă are 70 de ani şi trăieşte în cea mai mare parte a timpului la Câmpulung Muscel, unde are grijă de trei câini şi 14 pisici. Sportivei care a parcurs în antrenamente şi competiții peste 100.000 de kilometri în alergare i s-au oferit, în anii `80, două milioane de dolari ca să concureze pentru SUA. I-a refuzat.

”În timp, toate premiile mele au fost, incluzând olimpiade, campionate mondiale, mari curse internationale, 28.000 de dolari. Aduceam un cec special care intra în contul Federației. Ne mai dădea și nouă 100, 200… Noi nu ne gândeam la bani, ne gândeam să îi învingem pe toți. Aveam diurna de 3,5 dolari, pe care o puteam păstra, luam mâncare de acasă, chiar și în America, cu supă la pachet, mâncare de la cantină, salam de Sibiu pe sub mână… chiar şi ouă fierte”, povesteşte Maricica Puică în emisiunea ”Reţeaua de idoli”.

S-a născut la 29 iulie 1950, la Iaşi, într-o familie cu 13 copii. A început să practice atletismul la vârsta de 15 ani, după ce a fost descoperită la un cros pentru elevi, în 1965, de profesorul Ion Puică, cel care ulterior i-a devenit antrenor şi soţ. S-a retras din activitatea sportivăla vârsta de 39 de ani, iar după 1990 a antrenat împreună cu soţul său în Spania. Printre sportivele de top pregătite de Maricica Puică se numără şi Violeta Beclea-Szekely.A primit titlul de maestru emerit al sportului, iar în anul 2000, Ordinul naţional „Serviciul credincios în grad de cavaler”. În 1998 a fost numită „Ambasadoare naţională pentru sport, toleranţă şi spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei”.

Sursă informații și foto: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.