Astăzi, 28 iunie, de la ora 21.10, TVR 2 difuzează coproducția româno-franceză „Dacii” (1967). Este lungmetrajul de debut al regizorului Sergiu Nicolaescu şi primul rol principal într-un film istoric al marelui actor Amza Pellea – se arată într-un comunicat al televiziunii publice de promovare a difuzării producției cinematografice.

Într-un interviu cu actriţa Oana Pellea, fiica lui Amza Pellea, aceasta povesteşte: „Dacii reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”.

Filmul „Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood. Kirk Douglas a fost interesat să joace în această producție, aşa că a venit în România la Platourile Buftea. Chiar dacă nu a a ajuns să fie distribuit în „Dacii”, deoarece în perioada în care aveau loc filmările era implicat în alte  proiecte peste Ocean, marele actor american s-a arătat încântat să-i cunoască pe actorii şi pe membrii echipei care au puns la cale unul dintre cele mai îndrăgite filme autohtone.

„Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă pentru echipa română. Ştiu ca Amza a fost foarte amuzat că agentul actorului american a impus ca la fotografia de grup cu actorii români Kirk Douglas, care era mai scund decat Amza, să stea pe un mic scăunel ca să pară de aceeaşi înălţime”, a adăugat Oana Pellea.

Filmul, cu o distribuţie mixtă, româno-franceză, din care făceau parte Pierre Brice, Georges Marchal, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, Gyorgy Kovacs, Sergiu Nicolaescu, se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, după cum relevă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

„Amza Pellea a fost un actor foarte responsabil şi dedicat. Îi plăcea tare mult istoria şi cunoştea foarte bine trecutul României. A iubit mult acest popor şi a fost onorat să întruchipeze figuri istorice ale acestui neam”, a mai spus actriţa Oana Pellea.

Sursă informații și foto: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.