Romfilatelia introduce în circulaţie miercuri, 22 septembrie, o nouă emisiune de mărci poştale dedicată faunei: ”Ţestoase”. Timbrele vor fi disponibile în magazinele Romfilatelia din țară, dar și online, pe romfilatelia.ro.

Pe unul dintre timbre, cu valoarea nominală de 5,50 lei, este ilustrată ţestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca ibera). Specia este răspândită în nordul Africii, sud-vestul Asiei şi sudul Europei, iar subspecia ibera este prezentă în sudul Serbiei, în Grecia, Bulgaria, România şi în Iran. La noi este întâlnită numai în Dobrogea. ”Ţestoasa de uscat dobrogeană are o carapace brună, cu lungimea de 14-30 de cm, populează mai ales pajiştile stepice cu tufişuri şi stâncării, dar pătrunde şi în păduri. Specia este vulnerabilă, afectată de colectare ilegală şi de degradarea habitatelor (din cauza păşunatului şi a extinderii suprafeţelor agricole şi industriale). În România, ţestoasa de uscat dobrogeană este specie considerată periclitată” – arată reprezentanții Romfilatelia.

În altă ordine de idei, dacă nu știați despre țestoase:

  • cele mai mari specii ajung la lungimea de doi metri, iar cele mai mici au 8-13 cm lungime la maturitate. Sunt cunoscute aproximativ 350 de specii, care trăiesc pe uscat ori în apele dulci sau marine.
  • țestoasele sunt viețuitoare ectoterme (temperatura corpului lor depinde de cea a mediului ambiant). Unul dintre mecanismele prin care ţestoasele de uscat se adaptează la temperaturi foarte ridicate sau scăzute este intrarea într-o stare de inactivitate, numită estivaţie (vara), respectiv hibernare (iarna). Se înmulţesc prin ouă depuse pe uscat, chiar şi ţestoasele acvatice.
  • multe dintre speciile de ţestoase sunt în pericol, cauzele fiind multiple: comerţul ilegal, poluarea apelor, pescuitul (ţestoasele acvatice respiră prin plămâni, iar în cazul în care se prind accidental în plasele de pescuit se îneacă), colectarea ouălor în scopul consumului.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.