Se împlinesc, astăzi, 141 de ani de când, într-o zi de 5 iulie, venea pe lume, la Vaslui, Constantin Tănase. Avea să ajungă un nume celebru în teatrul nostru cel cu zâmbet. Actor de revistă, de vodevil, un ”comic” cum mai erau numiți cei de felul lui. Un personaj cu totul și cu totul special Era cunoscut drept actorul vesel cu nasul mare. Umorul însă i-a întrecut ca dimensiune nasul, care, e drept, era unul impetuos.

Potrivit Wikipedia, în pruncie, Constantin Tănase a fost un elev mediocru. Cele mai mari medii le-a avut la muzică și la sport. Cu timpul s-a apucat de ceea ce a ajuns să-i fie ocupația de căpătâi, și anume arta teatrală.

În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș, în București. Avea să creeze, de fapt, rădăcina teatrului care mai apoi avea să îi poarte numele.

Aidoma unor actori care știu cu ce se mănâncă această meserie, Constantin Tănase (foto, în 1932, în ”Visul lui Tănase”, al doilea din stânga) a creat un personaj. Dincolo de exprimarea lui de vodevil, a fost un soi de personaj empatic al maselor largi, a reprezentat cetățeanul oarecare, obosit de birocrație, de toane funcționărești. A fost el însuși un personaj, întrucâtva creându-se pe sine. Tot ca personaj. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.