Alex Dima (”România, te iubesc!”) a fost unul dintre invitații evenimentului ”Fest-în-Vale”, care a avut loc la finele săptămânii trecute la Casa din Vale Breb. ”Conceput ca un mic festival rural, evenimentul propune mai multe activități care au ca scop principal dezvoltarea culturală în mediul rural, atragerea unui număr cât mai mare de turiști în zonă”, precizează organizatorii.

”Locul e un colț de rai”

”Toată povestea e pusă la cale de Roxana și Florin Vale care de câțiva ani s-au mutat aici într-o căsuță de lemn împreună cu cele doua fiice și au început o viață nouă, departe de zgomotul orașului. Cum locul e un colț de rai, cei doi au deschis o pensiune în căsuțe tradiționale recondiționate și în fiecare vară prin grădini și curți organizează acest festival”, prezintă Alex Dima pe contul de socializare micul festival rural din Breb. Acolo unde, în Grădina Culturală, jurnalistul a discutat despre cum omul zilelor noastre se poate așeza în slujba binelui.

Nu doar festivalul i-a atras atenția lui Alex Dima, ci și satul din Maramureș: ”E prima dată când ajung în Breb. E tare fain, la mai toate porțile sătenii își scot produse locale, horinca și pancovele sunt la loc de cinste. Sunt restaurante deschise în curțile oamenilor și turiști de toate națiile care mișună printre casele de lemn vechi de sute ani. Lumea își zâmbește, se salută pe ulițe, e o energie bună”.

Proiectul Casa din Vale Breb, început în 2015

Revenind la Casa din Vale, proiectul a fost demarat în 2015. ”Din dorința de a salva o parte din arhitectura veche maramureșeană, de a ne apropia mai mult de tradiția, viața simplă și tihnită de la sat, de a face turism într-un alt mod, nu doar prin cazare în case vechi strămutate și readuse la viață, dar și prin dezvoltarea culturală și educațională a comunității, a celor care ne vizitează și a tuturor celor care vor să ia parte la acest proiect minunat”, explică Roxana și Florin pe site-ul Casa din Vale Breb. Azi micul sat din sat este format din șapte case.

Asociația Culturală ”Casa din Vale Breb” a început cu organizarea serilor cu ceterași din Breb. Primul eveniment mai are a fost un ”Joc în sat”, care a avut loc în 2018. Atunci grădina a primit numele de ”Grădina culturală”. ”Decorul” în care au fost organizate multe evenimente interesante și au poposit mulți oameni extraordinari.

Mai multe despre Casa din Vale Breb, aici.

Sursă informații și foto: Facebook / Alex Dima

CITEȘTE ȘI:
“Ne facem bine”, o antologie de reportaje despre români care au schimbat ceva în jurul lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.