”Pentru mulţi români, vocea inconfundabilă a Irinei-Margareta Nistor rămâne primul contact cu lumea filmelor occidentale, prin care ne oferea visuri şi imagini dintr-o lume în care, înainte de Revoluţia din 1989, cei mai mulţi români nu ajunseseră vreodată” – se arată într-un comunicat al televiziunii publice. Poate că unii dintre voi ați revăzut-o pe Irina Nistor ieri, la TVR 2, ca invitată a Irinei Păcurariu în emisiunea „Reţeaua de idoli”.

Irina Nistor e critic de film, dar cumva parcă și un personaj de film. A tradus în perioada comunistă peste 3000 de filme, aduse pe ascuns în România. Sunt doar o mică parte dintre cele câteva zeci de mii pe care criticul de film le-a vizionat de-a lungul timpului. În amintirea multora, Irina Margareta Nistor rămâne vocea care însoţea filmele cu Chuck Norris, dar cel mai mult îi place să se recomande drept Doamna care a dublat „Pe aripile vântului” pe casete în România – relevă aceeași sursă.

„Irina Margareta Nistor este admirabilă: deşteaptă, are umor, sângele îi e aproape albastru, pare mereu deasupra lucrurilor şi este mereu în miezul lor. Nu doar că a văzut filme toată viaţa ei, dar acum câţiva ani documentarul Chuck Norris vs. Communism, regizat de Ilinca Călugăreanu, îi este dedicat”, a arătat Irina Păcurariu.

Coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, documentarul Chuck Norris vs. Communism a fost proiectat în premieră mondială la începutul anului 2015, la Festivalul Sundance, şi a fost difuzat în ianuarie 2016 pe canalul naţional de televiziune american PBS.

Pelicula prezintă povestea casetelor video piratate care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Este povestea Irinei-Margareta Nistor, o femeie foarte hotărâtă şi pasionată, a cărei voce pătrunzătoare a rămas în memoria multora. În timpul zilei, Irina traducea filmele comitetului de cenzori al televiziunii naţionale, asistând zilnic la absurdităţile sistemului comunist care eradica rapid orice informaţie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985, când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piaţa neagră – de la Chuck Norris şi Robert De Niro până la Jane Fonda şi ET.

Sursa: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.