Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa, descoperită de cercetători de la UBB

Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa a fost descoperită de o echipă de cercetători români de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), formată din Ionuţ Grădianu, Marian Bordeianu și Vlad Codrea.

Specia Dicentrarchus oligocenicus veche de aproximativ 33 de milioane de ani (Oligocen) a fost prezentată în luna ianuarie în prestigioasa revistă ştiinţifică „Historical Biology”, fiind descoperită în sud-vestul României (judeţul Vrancea), pe valea pârâului Coza.
„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, spun cercetătorii.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică ce se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lui.

Sursă informații și foto: UBB

Citește și: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Un tipar din aramă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.