Fundația ”Doina Cornea” a lansat un apel pentru susținerea candidaturii scriitoarei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură 2020. ”Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute – atât în țară, cât și în străinătate – Fundația <<Doina Cornea>>, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020”, se arată în comunicatul fundației.
”Demersul nostru dorește să repună în drepturi adevăratele valori – cu o mare vizibilitate internațională în literatura mondială contemporană – și prin aceasta să facă un act de dreptate extrem de necesar. Vă invităm să vă alăturați, prin semnătura dumneavoastră acestei acţiuni – fie că sunteţi persoane fizice, fie instituţii, organizaţii sau societăţi comerciale –, ținând cont și de expunerea de motive și argumente pe care le vom enumera și care au determinat acest demers”, invită reprezentanții Fundației ”Doina Cornea”.
În apelul lansat de fundație sunt prezentate câteva date despre Ana Blandiana. Spicuim.
Născută în Timișoara, licențiată a Facultății de Filologie a Universității ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, beneficiară de burse de studii în străinătate. După debutul literar din revista ”Tribuna” (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicții de publicare: 1959-1964 – ca fiică a unui fost deținut politic; 1985 – pentru publicarea a patru poezii în revista ”Amfiteatru”; după interdicție, poeziile au fost răspândite scrise de mână; 1988-1989 – pentru publicarea unei parodii împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu sub forma unei poezii pentru copii.
În întreaga sa activitate a publicat în jur de patruzeci de titluri de poezie, proză, eseu și literatură pentru copii. Creația literară a Anei Blandiana a fost tradusă în 25 de limbi străine.
În perioada 1969-2020 pentru creația sa a obținut importante premii pe plan național și în străinătate. Menționăm câteva: 1969 – Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor; 1970 – Premiul de poezie al Academiei Române; 1980 – Premiul pentru literatură pentru copii al Uniunii Scriitorilor; 1982 – Premiul Internațional „Herder”, Viena; 1980 – Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București; 2000 – Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor; 2002 – Premiul Internațional Vilenica, Slovenia; 2002 – Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România; 2005 – Premiul internațional Giuseppe Acerbi pentru poezie, Italia; 2005 – Premiul internațional de poezie Camaiore, Italia; 2007 – Marele Premiu al Festivalului Internațional ”Lucian Blaga”, Ediția XXVII; 2016 – Distincția și Premiul „Poetul European al Libertății”, Gdańsk; 2018 – Griffin Lifetime Recongnition Award, Toronto; 2019 – Cununa de Aur, Struga; 2019 – Premiul Jan Smrek, Bratislava; 2019 – Premiul Național ”Lucian Blaga”; 2020 – Premiul Internațional Fondazione Terzo Pilastro, Roma.
A fost redactor al revistei ”Amfiteatru”, bibliotecară la Biblioteca Institutului de Arte Plastice București, președinte și, mai apoi, președinte de onoare, al PEN Clubului Român pe care l-a reînfiinţat în martie 1990. Ca președinte PEN România, a participat la conferințe și congrese internaționale în Viena, Paris, Santiago de Compostella, Praga, Guadalajara, Edinburgh, Varșovia, Moscova, Ohrid și a organizat în România patru conferințe internațional-regionale: ”Scriitorul și Puterea”, ”Între libertatea fizică și cea spirituală”, ”Mai multe literaturi, o limbă, mai multe limbi, o literatură” și ”PEN Cluburile europene, argumente ale viitoarei Europe Unite”.
✍ Detaliile cum puteți contribui la acest proiect sunt disponibile aici.
Sursă informații și foto: Fundația ”Doina Cornea”