Am ajuns pe Lună înainte să se gândească cineva să pună roți la valiză.

Cam așa și cu premiile Ig Nobel, pe care le-am descris acum un an aici. Te-apucă râsul cu ce își petrec cercetătorii vremea în loc să rezolve probleme adevărate, precum roata la valiză. După râs, ignobilii speră să-ți gâdile și glanda curiozității.

Uite, între cei zece câștigători din 2023, premiul pentru literatură s-a acordat unui grup care a încercat să inducă și să descrie starea de jamais vu, opusul lui déjà vu. Cum faci ceva să pară nefamiliar când știi că ți-e familiar? Literații au folosit, evident, cuvântul.

Kraftwerk – Trans Europe Express (1977)

Au experimentat cu oameni care privesc un cuvânt minute în șir până își pierde semnificația, și i-au zis alienarea cuvântului. Sau cu oameni care scriu un cuvânt de multe, multe, multe, multe, multe ori – i-au zis saturație semantică; se aplică și când repeți la nesfârșit un cuvânt (citiți aici detaliile). Cercetarea lor se dovedește a fi de interes pentru studiul epilepsiei și migrenelor.

Despre muzică știam deja că folosește repetiția pentru a ne extrage creierii din realitate, cum au demonstrat krauții pe Trans Europe Express (ascultați aici). Cu cuvântul ne-au convins ignobilii.

George Moțoc

Sursa foto deschidere: George Moțoc

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Sunet de octombrie

Despre autor: George Moțoc este un realizator radio, podcaster și publicist de pe malul Săsarului, stabilit la Toronto.

Îl găsiți la georgemotoc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.