O cămașă murdară nu inspiră ceva frumos în limba română. Tradusă-n engleză devine interesantă.

Dirty Shirt e unul din cele mai interesante exporturi culturale din Maramureș în zilele noastre. Ansamblul vocal-instrumental (cum își mai spun ei, cu dulce autoironie țintită la limbajul dinainte de 1989) a luat ființă în 1996 la Seini. Pandemia le-a răpit anul trecut concertul aniversar programat în Baia Mare. Dar în 2022 sunt puși serios pe colindat continentul cu concerte.

Se mândresc cu Maramureșul pe oriunde merg. Au avut turnee cu muzicienii Ansamblului Transilvania invitați pe scenă. Au dedicat cântece și albume zonei lor natale, de la Seini până la Sighet și-n jos pe văile Izei și Marei. Acum câteva zile au re-creat, pe limba lor, cu stil și mare artă, “Când s-o-mpărțit norocu” (ascultați piesa aici).

Sunt modești și frumoși, nu cer nimic, au învățat să se descurce singuri. Dar, zic eu, la-mpărțeala norocului din bugetele culturii maramureșene, cineva ar face bine punându-i pe listă. Să arătăm că-i știm prețui pe cei care ne duc numele cu mândrie în lume.

Și nu numai numele, dar și cămașa culturii maramureșene. Care, în ciuda numelui, băieții din Dirty Shirt o poartă curată, atât pe dinafară, cât și pe dinăuntrul sufletului lor.

George Moțoc

Sursa foto: dirty-shirt.com

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

Citește și: Rock din capul lui Moțoc | Spionul Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.