Ziua Internațională a Iei a fost celebrată ieri la Accademia di Romania din Roma prin vernisarea expoziției „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” / „Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile”.

”Despre Maramureş știm că este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României unde, potrivit istoricului Nicolae Iorga, s-a născut limba română. Aici, tradiţiile se păstrează nealterate, senzație care a fost resimțită din plin la inaugurarea expoziției”, se arată în postarea reprezentanților Ambasadei României în Italia.

”Expoziția pune în centrul atenției cea mai reprezentativă piesă a costumului tradițional – cămașa. Scoase din lada de zestre, cămășile reprezentative celor patru zone etnografice ale județului – Maramureș Voievodal, Chioar, Lăpuș, Codru – îndeamnă vizitatorul să descopere simboluri cromatice și artistice la care se alătură chipuri ale celor care le-au purtat mesajul prin vreme, surprinse de artiștii fotografi: Mariana Scubli, Gabriela Motica, Vlad Dumitrescu, Dan Griga, Vasile Chira, Marius Ionuțaș”, precizează cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

„Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” a fost organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, al Ambasadei României în Italia și al Galeriei de Artă Accademia di Romania.

Expoziția poate fi vizitată până în 15 iulie 2023. De marți până vineri între orele 15.00 și 18.00. De asemenea sâmbăta între 11.00 și 13.00, respectiv 14.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ambasada României în Italia, Accademia di Romania

CITEȘTE ȘI:
Cămașa maramureșeană, la Accademia di Romania din Roma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.