Expoziția Mondială „Designing Future Society for Our Lives” are loc în Osaka (Japonia) în perioada 13 aprilie – 13 octombrie. Se estimează participarea a peste 150 de țări și organizații internaționale, precum și atragerea a peste 28 de milioane de vizitatori. Din delegația României fac parte și doi reprezentanți ai Asociației Rădăcinilor Străbune din Călinești.

În 2021, maramureșenii sculptau o poartă în Dubai
În 2021, la invitația primită din partea dr. Daniela Popescu – fost președinte al Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, federație din care Asociația Rădăcinilor Străbune (președinte, Măriuca Verdeș) a făcut parte – asociația din Călinești a fost invitată să participe la Expoziția Mondială ”Connecting Minds, Creating the Future” din Dubai. Așa au ajuns meșterii Mihai Bledea, Toader Muntean, Ioan Muntean și Vasile Gogotă să cioplească o poartă maramureșeană în Dubai. Alături de ei a cântat interpreta de muzică populară Ana Hossu. De asemenea, directorul Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, Ioan Muntean, a pictat pe sticlă, iar Ioana Bledea a prezentat meșteșugul femeiesc.
Atelierele din pavilionul României, cât mai apropiate de mediul natural al meșteșugarului
Și fiindcă prezența maramureșenilor la pavilionul României din Dubai a fost savurată de vizitatori, anul acesta Asociația Rădăcinilor Străbune a fost invitată să participe la Expoziția Mondială „Designing Future Society for Our Lives” din Osaka (Japonia), eveniment care va avea loc în perioada 13 aprilie – 13 octombrie. În pavilionul României va fi organizată o zonă dedicată meșteșugarilor. Din două în două luni, meșteșugarii se vor schimba, fiind astfel propuse tematici diferite. În total șase meșteșugari din zone diferite ale României vor participa la expoziția din Osaka. Atelierele vor fi amenajate într-o atmosferă personalizată pentru fiecare temă/meșteșug în parte. Elementele naturale de decor, reprezentând chiar materia primă folosită, vor crea un spațiu cât mai apropiat de mediul natural al meșteșugarului.
Asociația din Călinești își deschide porțile
”De data aceasta vom fi reprezentați de Alexandru Ilea, un tânăr extrem de talentat din Baia Mare, care nu numai că pictează icoane pe sticlă, dar cântă la fluier și la tilincă. De asemenea, Alexandru este un mai vechi colaborator al asociației, contribuind în regim de voluntariat la multe dintre proiectele noastre. Alături de el va fi pielarul Leon Burbulea din Bistrița-Năsăud. Asociația Rădăcinilor Străbune își deschide astfel porțile spre țară: dorim să sprijinim nu doar meșteșugurile și meșteșugarii din Maramureș, ci și din restul României”, face prezentările Măriuca Verdeș pentru eZiarultău.

Alexandru Ilea, cunoscut și ca Noian, realizează proiecte care urmăresc să construiască punți între cunoașterea tradițională și inovațiile zilei de astăzi. Resimțind nevoia de a desfășura cercetări etnografice în vremea când apun ultimele generații ce au crescut înaintea erei digitale, și-a dedicat mai mulți ani desfășurării cercetărilor de teren în mediul rural, colaborând cu specialiști din România, Suedia, Franța și Japonia. Au rezultat astfel mai multe documentare și publicații legate de arta populară și muzică tradițională, precum volumul ”Stan Ioan Pătraș și zestrea sa artistică” realizat alături de etnologul Pamfil Bilțiu. A participat la expoziții, spectacole și emisiuni TV cu lucrări de artă plastică și recitaluri de muzică și poezie. În cadrul Școlii Rădăcinilor Străbune a susținut recitaluri și ateliere de cântat la fluier, ateliere de pictat pe sticlă, fiind și creatorul unor materiale de promovare pentru proiectele asociației din Călinești.
Leon Burbulea este atestat în breasla cojocar și curelar. ”La ora actuală lucrez și sunt creator de pieptare, chimire, opinci și căciuli de astrahan, toate din piele naturală de bovină, miel, oaie și capră”, spune meșteșugarul. Absolvent de liceu industrial mecanic și de școală tehnică de maiștri în domeniul minerit, iubește și lucrează ”cusătura tradițională populară” de când se știe, dar și pictează. ”Nu am școală populară de artă nici într-un domeniu. Tot ce fac fac din dragoste și din darul dat de Dumnezeu”, mărturisește bistrițeanul.

Doine vechi din Maramureș se vor auzi în Osaka
Alexandru va participa la evenimentul din Japonia în perioada 15 aprilie – 15 mai, în timp ce bistrițeanul va face opinci și curele în Osaka din 15 mai până în 15 iunie.
”Noi promovăm meșteșugurile tradiționale cu orice prilej avem, pentru că nu dorim ca acestea să se piardă în uitare. Vrem să fie cunoscute atât acasă și să fie duse mai departe, dar suntem bucuroși și să prezentăm celor de peste hotare, vorbindu-le astfel despre cine am fost și cine suntem. De aceea parteneriatul Asociației Rădăcinilor Străbune cu Ministerul de Externe ne onorează și ne dă ocazia să facem ceea ce ne place cel mai mult: să promovăm tradițiile României. De asemenea, participarea la un eveniment de o asemenea amploare este o oportunitate de a răsplăti generozitatea și disponibilitatea celor care, din postura de voluntari, au sprijinit mereu proiectele noastre”, subliniază președinta asociației din Călinești.
În pavilionul României se vor asculta doine tradiționale interpretate de Măriuca Verdeș. Înregistrările audio vor ”acompania” documentare despre România. Președinta asociației a ales să rămână acasă pentru a pregăti evenimentul ”De Florii, în satul maramureșean”. ”Așa «luptăm» pe mai multe fronturi și ajungem cu mesajul nostru la mai multă lume”, explică Măriuca.
Expoziția Mondială se desfășoară o dată la cinci ani, timp de șase luni, fiind unul dintre cele mai vechi (prima ediție a avut loc în 1851) și mai mari evenimente internaționale din lume.
Sursă foto: Facebook / Pavilionul Romaniei Expo 2025 Osaka
CITEȘTE ȘI:
O poartă din Maramureș călătorește spre Dubai
Florin Piersic, alături de maramureșenii din Asociația Rădăcinilor Străbune, în Dubai