Dacă n-ar fi mers la Alba Iulia, cărându-și pe o bicicletă aparatul foto și toate accesoriile – greu și de manevrat, dar și de transportat -, nu am mai fi avut imagini de la Marea Unire.   

De la ucenic la fotograf de război

Samoilă Mârza s-a născut în 18 septembrie 1886 într-o familie de țărani români din Galtiu, comitatul Alba de Jos. După ce a terminat liceul, la Alba Iulia, l-au trimis ai lui în ucenicie la un fotograf sibian, unde a învățat meserie. L-au recrutat în armata austro-ungară în Primul Război Mondial, în 1914 și a fost trimis pe front în Galiția. În 1916 ajungea pe frontul din Italia și a fost fotograf de război.

Sfârșitul războiului l-a prins pe Samoilă la Trieste, de unde a plecat la Viena. Acolo a izbutit să facă trei fotografii cu sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar. Era 14 noiembrie 1918.

Cinci imagini

A ajuns acasă la sfârșitul lui noiembrie, iar în dimineața de 1 decembrie a pornit-o spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, cu mai mulți consăteni. Și-a cărat ustensilele de fotografiat – aparatul cu burduf, trepiedul și clișeele de sticlă – pe bicicletă. N-a avut credențional ca să poată intra în sala în care s-a proclamat Marea Unire. Pentru eveniment fusese angajat un fotograf german, care însă nu a mai ajuns.

Din cauză că aparatura foto era greoi de mânuit, dar și din pricina faptului că era o vreme noroasă, care implica un timp mare de expunere, Mârza a făcut doar cinci fotografii de la Marea Adunare Națională, trei cu mulțimile și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii în fața Marelui Sfat Național și a poporului de către Aurel Vlad și episcopul greco-catolic de Gherla Iuliu Hossu.

Abonament de călătorie de la generalul Berthelot

Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile la începutul anului 1919, într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”. ”Albumul a fost prezentat de către delegația română și la Conferința de pace de la Versailles. Exemplare au fost trimise și regelui Ferdinand, prim-ministrului Ion C. Brătianu, președintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu, generalului francez Henri Mathias Berthelot și altor personalități ale vremii. Regele i-a transmis o felicitare, acceptându-l printre furnizorii curții. Generalul Berthelot i-a trimis un abonament de călătorie pe toate căile ferate franceze” – scrie Wikipedia.

În anii următori Samoilă Mârza a fotografiat și alte evenimente, printre care încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, serbările de la Țebea cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, celebrarea unui deceniu de la Marea Unire.

În 1967 profesorul Gheorghe Anghel, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a reușit să achiziționeze de la Mârza aparatul și clișeele legate de Marea Unire. Samoilă a mărturisit că, din pricina lipsurilor materiale, alte clișee le vânduse, pentru a valorifica sticla specială din care erau făcute. Cu banii primiți de la muzeu și-a cumpărat un aparat foto performant, cu care voia să facă poze la împlinirea a jumătate de secol de la Marea Unire. N-a mai apucat însă. S-a prăpădit în 19 decembrie 1967. A lăsat însă în urma lui o adevărată comoară, neprețuită – imaginile de la 1 decembrie 1918. (Vladimir Andru)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.