”De patru ori campioană în seria mondială Red Bull Cliff Diving, australianca Rhiannan Iffland, și starul în ascensiune al României, Constantin Popovici, au plonjat la 120 m sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda, una din cele mai vechi mine de sare din lume”, anunță salinaturda.eu.

Într-o încercare cum nu s-a mai văzut, cea mai bună sportivă din cliff diving și primul sportiv român din seria mondială au împins limitele săriturilor de la mare înălțime la următorul nivel, după ce au sărit de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90 m înălțime şi 75 m diametru.

”Temperatura apei și a aerului de 12°C au ridicat cele mai mici probleme, scufundarea în apă cu salinitate ridicată venind cu o forță arhimedică mai puternică și o scădere mai rapidă a vitezei corpului la intrarea în apă. Cu o salinitate de opt ori mai ridicată decât cea a Mării Adriatice – 260g/l vs. 33gr/l -, sportivii au staționat complet la 2.5m adâncime, comparativ cu 5 m atunci când sar de la 27 m înălțime. Pe lângă acest aspect căruia au trebuit să-i facă față, sportivii au avut de înfruntat și provocarea efectuării săriturilor în lipsa luminii naturale”, se arată în comunicatul celor de la Salina Turda.

”Am reușit o premieră azi,” a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, ”prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață”.

”E cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea. Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei”, a declarat Constantin Popovici.

După această experiență extraordinară, cei doi abia așteaptă reîntoarcerea la competițiile din cadrul Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving din 2021. Având în vedere contextul sanitar actual și aspectele care țin de siguranță, calendarul va fi anunțat la începutul anului viitor.

Prima atestare documentară a Salinei Turda datează din 1271 și a reprezentat principala sursă de aprovizionare până când lucrările miniere au încetat aici în 1932. Mina, care cuprinde un veritabil muzeu de istorie și un parc tematic subteran, atrage astăzi până la 700.000 de vizitatori pe an.

Sursă informații și foto: Salina Turda

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.