Anul 2020 marchează împlinirea unui secol de la venirea lui Emil G. Racoviţă la Universitatea din Cluj, de la Universitatea Sorbona, unde îşi câştigase deja un renume mondial în biologie, fiind primul naturalist care a cercetat, dincolo de cercul polar austral, între anii 1897-1899, lumea vie a Antarticii ca membru al expediţiei ”Belgica”, dedicându-se, în anii următori, studiului vieţii subterane din peşterile europene și punând bazele biospeologiei integrate, un nou domeniu de ştiinţă la nivel internaţional.

Sosirea omului de ştiinţă la Universitatea din Cluj determină şi înfiinţarea Institutului de Speologie din orașul de sub Feleac printr-o lege specială, promulgată în data de 26 aprilie 1920 – arată reprezentanții Universității ”Babeș-Bolyai”.

”În Anul Centenar Emil Racoviţă UBB va marca personalitatea acestuia printr-o sesiune omagială solemnă în luna octombrie, atât cu lucrări despre contribuţia lui Emil Racoviţă la domeniul pe care l-a fondat la nivel internaţional şi la consolidarea prestigiului internaţional al universităţii clujene, cât şi prin relansarea la UBB a cercetărilor multidisciplinare asupra naturii/ştiinţelor vieţii, în spiritul integrativ al savantului. Prin acest demers UBB onorează memoria savantului Emil Racoviţă, profesor şi rector al universităţii, şi relansează în spiritul său academic ştiinţele naturii/vieţii la UBB”, afirmă rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, Daniel David.

”Îmi amintesc când am citit prima oară despre declaraţiile lui Petru Groza din 1953, care spunea, propagandistic (deoarece avea în putere să corecteze situaţia dacă își chiar dorea): «…am trecut pe la Cluj, în 1947-1948, şi i-am văzut umbra, cu pălăria lui trasă pe ochi, sărăcăcios îmbrăcat, mergea pe lângă ziduri. Şi mi-am zis: acesta este marele savant Racoviţă? Am chemat profesorii universitari, colegi de-ai lui, şi i-am întrebat de Racoviţă. Mi-au spus: moare de foame!». Numele lui a supravieţuit însă cu onoare în cadrul Institutului «Emil Racoviţă» din cadrul Academiei Române (colectivul din Cluj-Napoca al Institutului este găzduit în spaţiile UBB)”, a adăugat David.

După nominalizarea lui Emil Racoviţă ca profesor al Universităţii din Cluj prin Decretul regal din 2 februarie 1920, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat Legea de înfiinţare a Institutului de Speologie din Cluj, promulgată în data de 26 aprilie 1920. În expunerea de motive la proiectul de lege, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de la acea vreme scria:

”Organizându-se Universitatea română din Cluj, Consiliul dirigent a avut în vedere nu numai de a corespunde nevoilor actuale ale învăţământului, ci de a crea totodată şi un însemnat centru cultural european; un centru care să atragă pe oamenii de ştiinţă din toată lumea şi care să poată lua parte la lucrările ştiinţifice mondiale. Un asemenea centru nu se poate crea decât înfiinţându-se o scrie de institute, care, în afară de nevoile curente ale învăţământului, să urmărească problemele mari ştiinţifice, să organizeze explorări şi cercetări, să facă publicaţiuni şi să dea directive cercetărilor specialiştilor din toate ţările. Una din aceste ramuri de activitate ştiinţifică mondială este speologia, adică ştiinţa care se ocupă cu studiul vieţii şi condiţiilor în care se manifestă ea în domeniul subteran, în capul căreia stă astăzi un învăţat român, D. Dr. Em. Racoviţă, până acum ataşat Sorbonei în calitate de sub-director al staţiunii bio-oceanografice de la Banyuls-sur-Mer. (…) Astfel centrul mondial al cercetărilor speologice este astăzi laboratorul D-lui Racoviţă, pe care D-sa îl va muta de acum înainte, împreună cu colecţii, bibliotecă, reviste etc., la noul său Institut de la Universitatea din Cluj (…). Prin aprobarea prezentului proiect de lege veţi înzestra deci Universitatea din Cluj cu un Institut ştiinţific de o mare importanţă, condus de un învăţat român de o reputaţie universală şi-i veţi da putinţa să devină un centru de cultură cu care poporul român să se poată făli şi să dea dovadă că e conştient de menirea culturală ce are a o îndeplini spre binele întregii omeniri.”

Sursa: UBB Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.