”Zile importante pentru voleiul nostru: un român candidează pentru admiterea în International Volleyball Hall of Fame!”, anunță Federația Română de Volei.

Născut la Blaj, în 1935, doctorul Gabriel Cherebețiu a scris istorie în voleiul românesc, dar și în cel mexican. Vicecampion mondial în 1956 (Paris), medaliat cu bronz la edițiile CM din 1960 (Rio de Janeiro) și din 1962 (Moscova), acesta are în palmares și medalia de argint la Campionatul European din 1958, de la Praga. A fost, apoi, antrenorul secund al naționalei, dar și medicul formației. La ediția din 1968 a Jocurilor Olimpice a condus naționala Mexicului, care participa în calitate de organizatoare a competiției.

În 1978, a fost inclus ca medic sportiv în grupul de specialişti români care, la solicitarea Institutului Naţional al Sporturilor din Mexic, s-a deplasat în această ţară pentru a sprijini pregătirea sportivilor mexicani în vederea Universiadei 1979 – Mexico. La expirarea contractului, s-a stabilit în Mexic, unde a continuat să reprezinte medicina sportivă şi voleiul românesc. A condus cursuri de specializare în medicina sportivă, s-a implicat cu succes în pregătirea antrenorilor de volei mexicani şi a antrenat echipa naţională a Mexicului.

În Mexic a avut şi o bogată activitate publicistică, fiind redactor la reviste medico-sportive şi autor a numeroase lucrări de cercetare ştiinţifică şi de îndrumare metodologică. A scris, printre altele, cartea ”Fundamentos tehnicos del voleibal moderno”, considerată manual de bază pentru antrenorii mexicani de volei din acea vreme.

Nominalizarea pentru International Volleyball Hall of Fame reprezintă recunoașterea contribuției aduse de doctorul Gabriel Cherebețiu dezvoltării voleiului mondial. Poate fi votat AICI, la categoria Personalități, până în 28 februarie. O persoană poate vota zilnic, o singură dată pe zi.

Sursă informații: Federația Română de Volei. Sursă foto: International Volleyball Hall of Fame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.