Ministerul Sportului a recunoscut oficial practicarea în România a trei noi ramuri sportive: skateboard, arc istoric și roundnet.

”Esența ramurii de sport skateboard este dată de rularea pe o suprafață plană, având ca suport o placă pe patru roți. Acest sport poate fi practicat atât pe stradă, ca mijloc de transport, dar mai ales în skate park-uri, acestea reprezentând o atracție inclusiv pentru neprofesioniști” – se arată într-un comunicat al ministerului. Probele competițiilor de skateboard sunt de nivel olimpic: street și park.

Cât despre trasul la țintă cu arcul istoric e vorba de ”modele ce imită arcurile de luptă din istoria diferitelor regiuni și pot fi realizate din coarne ale animalelor sau lemn de diferite esențe. În trecut, corzile erau realizate din in, cânepă și din vene de cai sau vite, iar în prezent se fabrică din material sintetic”, se mai arată în comunicat

În fine, roundnet-ul este un sport apărut în 1989 în SUA, cunoscut la nivel  internațional. De aproximativ 5 ani se practică și în România. ”Jocul de roundnet se desfășoară între două echipe formate din doi coechipieri, folosind un set de roundnet format dintr-o trambulină rotundă (fileu) și o minge. Jocul începe prin lovirea mingii înspre fileu de către jucatorul care servește. Jucătorii pot să lovească mingea cu orice parte a corpului. După ce mingea sare din fileu, posesia se schimbă, iar echipa aflată în posesie are dreptul la maxim 3 atingeri alternative (pase între coechipieri), pentru a returna mingea pe fileu. Punctul continuă atâta timp cât echipele reușesc să returneze mingea pe fileu cu succes. Punctul se pierde în cazul în care mingea nu este returnată pe fileu sau lovește bara ori un jucător atinge kit-ul de joc. Echipele stau de o parte și de alta a kit-ului de joc, la începutul unui punct, la o distanță de minim 213 cm și se pot deplasa liber pe toată suprafața de joc disponibilă în timpul punctului, interferențele ducând la rejucarea punctului. Set-ul se joacă până la 11, 15 sau 21 de puncte, cu diferență de 2 puncte în caz de egalitate la final de set, după cum se stabilește la începutul jocului. Punctele pot fi câștigate atât de echipa care servește, cât și de cea care primește serva” – relevă aceeași sursă.

În baza recunoaşterii oficiale, practicanţii acestor ramuri de sport se pot constitui în asociaţii, cluburi, ulterior federaţie sportivă naţională, şi pot participa la întreceri demonstrative şi competiţii. Pentru înfiinţarea federaţiei sportive naţionale, activitatea în ramura de sport recunoscută oficial trebuie să se desfăşoare în mod organizat timp de cel puţin 3 ani.

Sursă informații și foto: Ministerul Sportului

Citește și: Handbal | De 2 x Minaur pentru Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.