Maria Larisa Holbură, Larisa Andreea Iordache și Marian Drăgulescu vor reprezenta România în întrecerile de gimnastică de la Tokyo 2020, iar Ștefan Csaba Gál, Lăcrămioara Moldovan și Cristian Moldovan sunt antrenorii care le vor sta alături.

”După generația Elenei Leuștean, prima medaliată olimpică a României, o fetiță de 14 ani a schimbat paradigma acestui sport și a atins perfecțiunea. Nadia și primul 10.00 din istoria olimpică, de la Montreal 1976, e povestea care inspiră și azi generații de sportivi să urmeze același vis și motivează oamenii să creadă că imposibilul e posibil.

Între 1976 și 2012, România a devenit nelipsită de pe podiumuri: Kati Szabo, Dana Silivaș, Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, fetele de pe podiumul unic de la Sydney, Cătălina Ponor sau Sandra Izbașa sunt liderii care au condus în arenă cele mai puternice echipe ale României. În spatele lor au stat antrenori faimoși: soții Karoly, Adrian Goreac, Octavian Bellu sau Mariana Bitang.

Palmaresul gimnasticii a fost completat de băieți. Dan Grecu a câștigat prima medalie apoi a antrenat cea mai talentată generație e gimnasticii masculine din rândul căreia unicul campion olimpic e Marius Urzică. În timp, Marian Gherman, Dan Burincă sau Marian Drăgulescu au urcat pe podium”, ”, schițează cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român povestea olimpică a gimnasticii românești.

FLASH
• prima participare românească la Jocurile Olimpice – Berlin 1936;
• prima medalie olimpică la feminin: Elena Leuștean, bronz, sol, Melbourne 1956;
• primul titlu olimpic: Nadia Comăneci, individual compus, Montreal 1976;
• prima medalie olimpică la masculin: Dan Grecu, bronz, inele, Montreal 1976;
• primul titlu olimpic la echipe feminin: Los Angeles 1984 (Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Simona Păuca, Cristina Grigoraș, Laura Cutina, Mihaela Stănuleț);
• primul campion olimpic la masculin: Marius Urzică, cal cu mânere, Sydney 2000;
• cea mai medaliată gimnastă la Jocurile Olimpice: Nadia Comăneci, 5 aur + 3 argint + 1 bronz, Montreal 1976 și Moscova 1980.

Mai multe detalii și foto, aici.

Sursă informații și foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

CITEȘTE ȘI:
Team Romania | 12 sportivi au câștigat cele 15 medalii olimpice ale României la tir
Team Romania | Peste 30 de medalii olimpice a obținut România la lupte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.