Team România Paris 2024 | Gimnastica artistică e ”regina” sporturilor olimpice pentru România

Echipa feminină de gimnastică a României s-a calificat la Jocuri după două ediții de la care a lipsit și speră la o finală olimpică la Paris 2024. Medaliată europeană la senioare la ultimele două ediții, Sabrina Voinea-Maneca visează la podiumul olimpic la bârnă și sol. Toate componentele echipei sunt debutante la Jocuri și, cu excepția Liliei Cosman, au făcut parte din proiectul ”Țară, țară, vrem campioane!” coordonat de Mariana Bitang și Octavian Bellu. Pentru Andrei Muntean va fi a doua participare la Jocuri, după Rio 2016, unde a fost pe locul 6 la paralele. Andrei va concura la acest aparat cu speranța unei noi finale olimpice.

Gimnastică artistică: Sabrina Voinea-Maneca, Ana Maria Bărbosu, Lilia Cosman, Andreea Preda, Amalia Ghigoarță, Andrei Muntean. Oficiali: Camelia Voinea, Patrick Kiens, Florin Cotuțiu, Corina Moroșan, Daymon Jones – antrenori feminin, Marius Berbecar – antrenor masculin; Răzvan Spirescu (maseur).

⚫️ BAZĂ SPORTIVĂ

Bercy Arena este un loc emblematic pentru Paris. Ușor de identificat prin designul piramidal, construită în 1984 și renovată între 2014-2015, arena sportivă găzduiește în mod obișnuit competiții de înalt nivel la tenis sau jocuri sportive, dar și concerte sau alte evenimente culturale. De la inaugurarea sa și până în prezent, Bercy Arena a fost vizitată de peste 30 de milioane de spectatori.

⚫️ PALMARES

Medalii olimpice la gimnastică feminin: 24 aur – 16 argint – 22 bronz
Medalii olimpice la gimnastică masculin: 1 aur – 4 argint – 4 bronz

Gimnastica e ”regina” sporturilor olimpice din România, fiind cea mai titrată disciplină și – timp de jumătate de secol – a îmbogățit zestrea României la Jocuri cu cele mai multe medalii. După generația Elenei Leuștean, prima medaliată olimpică a României, o fetiță de 14 ani a schimbat coordonatele acestui sport și a atins perfecțiunea. Nadia și primul 10.00 din istoria olimpică reușit pe 18 iulie 1976 la Montreal e povestea care inspiră și azi generații de sportivi să urmeze același vis și motivează oamenii să creadă că imposibilul e posibil.

Între 1976 și 2012, echipa feminină a României a fost nelipsită de pe podiumul olimpic. Generațiile Ecaterinei Szabo, Danielei Silivaș, Laviniei Miloșovici, Simonei Amânar, fetelor de pe podiumul unic de la Sydney – Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru – și cele ale Cătălinei Ponor sau Sandrei Izbașa au format cele mai puternice echipe ale României. În spatele lor au stat antrenori faimoși: soții Karoly, Adrian Goreac, Octavian Bellu sau Mariana Bitang.

Palmaresul gimnasticii a fost completat de băieți. Dan Grecu a câștigat prima medalie apoi a antrenat cea mai talentată generație e gimnasticii masculine din rândul căreia unicul campion olimpic e Marius Urzică. În timp, Marian Gherman, Dan Burincă sau Marian Drăgulescu au urcat pe podium.

  • Prima participare românească: Berlin 1936
  • Prima medalie olimpică la feminin: Elena Leuștean, bronz, sol, Melbourne 1956
  • Primul titlu olimpic: Nadia Comăneci, individual compus, Montreal 1976
  • Prima medalie olimpică la masculin: Dan Grecu, bronz, inele, Montreal 1976
  • Primul titlu olimpic la echipe feminin: Los Angeles 1984 (Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Simona Păuca, Cristina Grigoraș, Laura Cutina, Mihaela Stănuleț)
  • Cele mai multe titluri olimpice la o singură ediție: Ecaterina Szabo, 4 aur – 1 argint, Los Angeles 1984
  • Cele mai multe medalii olimpice la o singură ediție: Daniela Silivaș, 3 aur – 2 argint – 1 bronz, Seoul 1988
  • Primul și singurul campion olimpic la masculin: Marius Urzică, cal cu mânere, Sydney 2000
  • Cea mai medaliată gimnastă la Jocuri: Nadia Comăneci, 5 aur – 3 argint – 1 bronz, Montreal 1976 și Moscova 1980
  • Cel mai recent titlu olimpic feminin: Sandra Izbașa, sărituri, Londra 2012
  • Cele mai recente medalii olimpice la masculin: Marian Drăgulescu, argint la sol și bronz la sărituri, Atena 2004
  • Cele mai multe participări masculin: Marian Drăgulescu, 5 ediții ( Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008, Rio 2016, Tokyo 2020).
  • Cele mai multe participări feminin, 3 ediții: Sonia Iovan, Elena Leuștean, Emilia Vătășoiu (Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964), Cătălina Ponor ( Atena 2004, Londra 2012, Rio 2016)

Mai multe detalii, aici.

Sursă: COSR

CITEȘTE ȘI:
Team România Paris 2024 | 13 atleți ”tricolori” la startul Jocurilor Olimpice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.