Rugby | După un drum de patru zile cu trenul, naționala cucerea în 1924 prima medalie olimpică a României

În 4 mai 1924, România disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, în compania Franței. Competiție la finalul căreia ”rugbyștii aveau să aducă prima medalie olimpică, de bronz, din istoria sportului românesc”, menționează reprezentanții Federației Române de Rugby. În consecință, deloc întâmplător ziua de 4 mai a fost aleasă pentru a fi Ziua naţională a sportului cu balonul oval.

4 mai 1924, ”punctul de pornire spre prima medalie olimpică cucerită de sportul românesc”

În 4 mai 1924, pe Stadionul Olimpic ”Yves du Manoir” din Colombes, România întâlnea Franța în primul meci al Jocurilor Olimpice de la Paris. ”Chiar dacă rugbyștii români au pierdut cu 3-59, a fost punctul de pornire spre prima medalie olimpică cucerită de sportul românesc în istoria sa”, se arată pe site-ul Federației Române de Rugby. România a pierdut și cel de-al doilea meci disputat, pe 11 mai, cu Statele Unite ale Americii, 0-37. La finalul competiției, românii au câștigat medaliile de bronz, campioană olimpică ieșind SUA, care a învins în finală Franța cu 17-3.

”Banii de tren și pentru echipament i-am procurat bătând pe la ușile unor familii prietene”

Dincolo de valoarea medaliei și a momentului istoric unic, este remarcabil efortul făcut de rugbyștii români pentru a ajunge la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice. Cu câteva zile înainte de plecarea spre Paris, rugbyștii au fost anunțați că vor beneficia doar de un mic sprijin financiar. În consecință, pentru a ajunge la Jocurile Olimpice, pentru echipa de rugby s-a organizat o campanie publică de strângere de fonduri.

”Eram o mână de elevi și studenți pripășiți prin cele câteva cluburi bucureștene de rugby, îndrăgostiți de acest joc și, deci, gata de sacrificii. Banii de tren și pentru echipament i-am procurat bătând pe la ușile unor familii prietene. Călătoria de 4 zile înspre capitala Franței am făcut-o pe băncile tari ale clasei a III-a, iar începând din Italia, în picioare, pe culoar, într-un tren ticsit de emigranți. Obosiți, practic extenuați, în zilele meciurilor am fost, pur și simplu, decimați și datorită unei alimentații precare”, nota jucătorul Stelian Soare în însemnările sale, citat de FRR.

Ziua naţională a sportului cu balonul oval a fost gândită ca o oportunitate de a promova ”mișcarea, un stil de viață sănătos și mai ales valorile care definesc rugby-ului: disciplină, respect, integritate, pasiune, solidaritate”, conform FRR.

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Federația Română de Rugby

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.