Mădălina Bereș și Robert Glință vor fi purtătorii de drapel pentru România la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Tokyo, așa a decis azi Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Mari campioni ai sportului românesc au avut onoarea de a purta drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de Vară. ”Desemnarea celor care au purat drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice a ținut mereu cont de palmaresul sportivilor, de sportul pe care îl reprezintă, de prestanță și de respect pentru valorile olimpice”, informează Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), comitet care a decis azi prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Tokyo.

Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegații din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican (Atlanta 1996) și Elisabeta Lipă (Sydney 2000, Atena 2004).

Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multiplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.

Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deține kaiacistul Aurel Vernescu, de trei ori consecutiv purtător de drapel (Tokyo 1964, Mexico 1968 și München 1972).

Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu, tir sportiv, a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956. Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică și desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare (Sydney 2000 și Atena 2004).

Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câștigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004, a fost cea care a condus Team Romania la festivitatea de deschidere.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto purtători drapel: Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Sursă foto deschidere: Facebook / Tokyo 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.