Despre bucurie a fost vorba la startul oficial al Fabricii de Campioni. Un proiect lansat de fostul handbalist Tudor Marta, care își propune să atragă spre sport copiii din mediul rural al Maramureșului. Obiectivul mărturisit: cel puțin un reprezentant la Jocurile Olimpice din 2032.

Un reprezentant la Jocurile Olimpice 2032, obiectiv mărturisit

Sub titulatura „Start” by Fabrica de Campioni, Tudor Marta a lansat ieri oficial un proiect de selecție, identificare și formare de noi campioni din mediul rural. „20 de ani de sport nu echivalează cu bucuria pe care o simt acum să vă văd pe toți în fața mea”, a mărturisit fostul handbalist băimărean. De altfel bucuria a fost sentimentul predominant la evenimentul de ieri. Copii, părinți, antrenori, invitați, toți deopotrivă au zâmbit acestui proiect. Unii cu nostalgia a ceea ce a fost, alții cu entuziasmul noului început. Toți, cu speranța performanțelor care vor veni.

„Fabrica de Campioni s-a născut din pasiunea mea pentru sport și din dorința de sprijini sportivii. Dacă dorești să faci sport, să ai o carieră în sport și să faci performanță, ai nevoie de sprijin”, a subliniat Tudor Marta. Care a admis că ”acest proiect are nevoie de mine așa cum și eu am nevoie de el”. Obiectivul mărturisit încă din blocstart pentru Fabrica de Campioni este unul îndrăzneț: formarea cel puțin a unui sportiv maramureșean care să participe în 2032 la Jocurile Olimpice de vară de la Brisbane.

Peste 500 de copii au luat deja contact cu Fabrica de Campioni

Unul din primii eroi ai Fabricii de Campioni a fost prezentat ieri la lansare. Este vorba despre Lidia, o fetiță din Poienile de sub Munte. Visul ei este să devină o handbalistă de performanță. Ea, spune Tudor Marta, a fost cea care a inspirat în parte acest proiect. Provenind dintr-o familie numeroasă, Lidia a impresionat prin pasiunea față de handbal. Și prin ardoarea cu care își dorește să se realizeze în viață prin sport. Lidia este, însă, doar unul dintre micii eroi ai Fabricii de Campioni. Până în acest moment, în acțiunile care au avut loc în Maramureș în această vară, peste 500 de copii au luat contact cu Fabrica de Campioni. Circa jumătate din ei, în mediul rural.

Mărturisiri și un secret divulgat

La evenimentul de lansare din Sala Sporturilor ”Lascăr Pană”, Tudor Marta i-a avut alături pe trei dintre ambasadorii de imagine ai Fabricii de Campioni.

Maricel Voinea, jucătorul emblematic al HC Minaur, a fost primit cu căldură și înconjurat (ca de fiecare dată) cu multă dragoste în sala sporturilor din Baia Mare: „La început am fost puțin sceptic în legătură cu acest proiect. Dar îmi dau seama acum, că văd atât de mulți copii prezenți, că aceștia nu au șansa de a face sport. Față de copiii de la oraș, acestora le este mai greu”. Legenda Minaurului a promis că va da o mână de ajutor în făurirea de noi campioni pentru Baia Mare.

„Pentru mine performanța nu este doar să câștigi, să fii cel mai bun, să fii în top. Performanța este muncă, disciplină, perseverență. Dintr-o sută de copii, doar unul sau doi vor deveni sportivi de performanță. Dar restul de 98 vor deveni oameni mai buni”, a declarat Cristina Pîrv – cea mai titrată voleibalistă a României. Invitându-i pe părinți să își încurajeze copiii să viseze, fosta sportivă le-a divulgat prichindeilor secretul campionilor: ”Faceți ceea ce iubiți, nu ceea ce vă place. Pentru că atunci când ai pasiune pentru ceea ce faci, atunci te dedici sută la sută”.

Vasile Bogdan, fost decatlonist și deținător de recorduri naționale, a fost și el prezent la lansare. ”Din momentul în care am ales să fac atletism mi s-a schimbat viața. Mi s-au deschis noi orizonturi. Copilașilor, făcând sport vă dezvoltați educația, sănătatea și puterea, curajul de a vă lupta cu greutățile”, a fost mesajul fostului decan al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB Cluj.

”Tu nu ești singur!”, mesajul transmis de David Popovici

Alături de Fabrica de Campioni a fost virtual și înotătorul David Popovici. Inutil de spus că apariția campionului pe ecranul din polivalentă a stârnit maxim de entuziasm printre copiii prezenți. Spre ei a mers țintă mesajul: „Și eu am fost cândva la fel de mic, lipsit de ajutor și susținere. Tu nu ești singur! Sunt și eu aici pentru tine, pentru ca pasiunea ta să devină o carieră de campion”.

În momentul de față, Fabrica de Campioni se axează pe șase discipline sportive. Atletism, handbal, volei, fotbal, înot și taekwondo. Copiii care activează deja în proiect au făcut o serie de demonstrații pentru părinții și invitații prezenți, cu ajutorul ambasadorilor proiectului.

Foto (c) Fabrica de Campioni (credit Ovidiu Dragomir)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.