9 mai este Ziua Națională a Oinei. Anul de referință pentru recunoașterea importanței jocului de oină este 1899. Iar persoana de care este legat acest eveniment este Spiru Haret, ministrul Instrucțiunii Publice la acea dată. Cel care este considerat ”părintele oinei moderne”. Spiru Haret considera că ”oina poate aduce o viaţă nouă în şcoala românească, fiind un admirabil mijloc de educaţie fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”.
În aprilie 1898, Spiru Haret a invitat la el acasă șapte profesori de gimnastică renumiţi ”pentru o consfătuire necesară realizării unei propagande în vederea introducerii şi practicării jocurilor gimnastice în şcoli”, menționează reprezentanții Federației Române de Oină (FRO). După un schimb de păreri, îşi amintea Dimitrie Ionescu, Spiru Haret a concluzionat: ”Nu mai merge. Tineretul nostru şcolar de azi nu mai este acel tineret zglobiu, vioi şi rezistent de pe timpul când eram eu la liceu”.
Pentru a-l populariza ca sport în şcolile din toată ţara, Spiru Haret publica, în 13 aprilie 1898, o decizie. Prin care se organizau concursuri anuale de oină între diferite echipe din aceeaşi şcoală sau din diferite şcoli ale aceluiaşi oraş sau între echipe din şcoli din oraşe diferite. ”Premiul va consta dintr-un obiect de artă, pe care echipa învingătoare îl va păstra timp de un an, până la concursul următor”, se arăta în respectivul document, citat de FRO. A fost stabilită ca dată de desfășurare a competiției din 1899 ziua de 9 mai.
Așadar în 9 mai 1899 a avut loc la București primul ”concurs general de oină” la care au participat 18 licee din țară. Juriul i-a proclamat câștigători pe elevii Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Brăila. Parlamentul României a adoptat în 11 aprilie 2023 Legea 87/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 310 din 12 aprilie 2023, prin care decretează ziua de 9 mai drept Ziua Națională a Oinei.
Marcată în premieră, Ziua Națională a Oinei este celebrată în diverse locuri din țară. Inclusiv în Maramureș, la Târgu Lăpuș, unde e programată o competiție organizată de Șoimii. La loc de cinste se vor regăsi, pe agenda de sărbătoare, Cupa Reginei și Cupa Regelui,. Competiții tradiționale care de fapt deschid oficial sezonul competițiilor de oină în țara noastră. Sunt programate în 13 mai.
Dar Ziua Națională a Oinei este marcată și peste hotare. ”În țări precum Nepal, Bangladesh, Marea Britanie, India, Pakistan, Franța, Croația și Republica Moldova, scopul principal fiind familiarizarea acestui sport tradițional românesc pentru un număr cât mai mare de persoane cu ceea ce înseamnă spiritul jocului de oină, un spirit marcat de competitivitate, pasiune, fair-play, dar și tradiție”, menționează sursa citată.
Mai multe detalii, aici.
Sursă informații și foto: Federația Română de Oină
CITEȘTE ȘI:
Oină – ONSȘ | 15 echipe au participat în Maramureș la etapa județeană pentru gimnazii și licee